Exclusiv. Cum se descurcă medicii români în Spania, în timpul pandemiei de coronavirus

Cristian Boteanu este medic specialist în medicină de familie
Cristian Boteanu este medic specialist în medicină de familie
15 aprilie 2020, 10:25

Criza sanitară spaniolă din acest an l-a surprins în prima linie – aceea a doctorilor de familie – având o mare răspundere atât față de pacienți  cât și față de familia sa, fiind expus  contaminării cu virusul ce a generat pandemia mondială.

Cum îi afectează pe medici măsurile de urgență din Spania?

Dr. Cristian Boteanu : Cadrele medicale sunt foarte respectate, iar acum chiar mai mult, datorită eforturilor pe care le fac în a se îngriji de starea de sănătate a pacienților, trecând peste problemele apărute.

Recunoașterea eforturilor depuse în perioada pandemiei este mai evidentă ca până acum, în sensul că în fiecare zi, la ora 20.00 spaniolii  ies în balcoane și aplaudă efortul depus de personalul sanitar.

Relația medic-pacient este de încredere reciprocă, astfel rezultând o bună înțelegere din punct de vedere  al respectării tratamentelor și al timpului de revenire la controale periodice.

Ca medic român am fost primit acum zece ani cu brațele deschise și suținut de colegi. Chiar dacă există știri negative despre unii conaționali de-ai noștri, ca medic ești respectat dacă îți faci bine profesia și aici nu există discriminare.

Asistența sanitară primară în centrele de sănătate este primordială și are o importanţă deosebită în trierea pacienților ce trebuie să ajungă la spital sau la un specialist.

Medicul de familie este prima linie de apărare a sănătății individuale și colective și astfel răspunderea noastră este foarte mare.

În prezent, Spania este încă una dintre țările cele mai afectate din Europa, asta din cauza  unor disfuncționalități și întârzieri în luarea măsurilor necesare și asigurarea materialelor  medicale și de protecție pentru buna desfășurare a asistenței medicale.

Cei ce au avut mai mult de suferit au fost că întotdeauna cei din linia întâi, repercutând de asemenea în asistența spitalicească.

După cum s-a văzut au fost spitale colapsate datorită numărului mare de pacienți cu complicații. Lipsa de măști și materiale de protecție adecvată a produs o contagiere masivă în rândul medicilor dar și așa asistența medicală a continuat să funcționeze iar devotamentul profesional a dat și continuă să dea rezultate aici în Spania, unde oamenii sunt solidari și corpul medical bine pregătit profesional.

Cum sunt susținuți medicii în Spania și cum te poți proteja având un grad de expunere ridicat?

Dr. Cristian Boteanu : În rândul medicilor de familie pentru a evita contagierea s-a luat ca măsură alternarea turelor între medicii de familie , consultând și pacienți ai colegilor. Tot pentru a scădea riscul de contagiere s-a redus consultarea în cabinet sau la domiciliu, primind  asistență telefonică acolo unde este posibil.  Este o măsură specială și interesantă comparând cu alte soluții în țările europene. Practic lucrezi 7 zile cu o pauză de 7 zile și în aceste zile preiei și pacienți de la colegii care se află în perioada de pauză.

Ca noutate, datorită restrângerii mișcărilor de populație, s-au emis adeverințe necesare persoanelor ce trebuie să îngrijească persoane de vârstă avansată și/sau cu necesități speciale. Spre deosebire de România, aici nu este suficientă declarația pe proprie răspundere pentru cazul asistenței persoanelor în vârstă, este necesară și adeverința de la medicul de familie, pentru a te putea deplasa la adresele respective.

S-au impus măsuri generale specifice  stadiului de alarmă (de carantină, de izolare cu limitarea la activități esențiale), chiar dacă relativ târzii, lucru care a făcut să scadă rata multiplicării cazurilor pozitive.

Se pare, conform ştirilor pe care le citesc în presa internațională, că mediile de protecție ale personalului din posturile de muncă esențiale sunt deficitare în toată lumea nu numai în Spania. Acest  lucru a făcut ca lucrătorii din sistemul de sănătate, ordine publică, forțe de apărare etc, să fie grupuri de risc înalt de contagiere dar în acelaș timp și vectori de transmitere a virusului.

Personal utilizez materialele de protecție pe care le am la dispoziție încă dinainte de a fi declarată pandemia, și – chiar dacă uneori în  mediile profesionale sunt insuficiente și nu întotdeauna disponibile – vreau să mă protejez și să pot proteja persoanele cu care intru în contact.

Cum vezi ca medic român din Spania evoluția și gradul de risc al COVID 19?

Dr Cristian Boteanu: Starea generală de sănătate inițială influențează evoluția persoanelor ce au contractat virusul. O stare generală precară, cu multe boli cronice decompensate ca diabetul, afecțiunile pulmonare cum este de exemplu bronșita cronică obstructivă, afecțiunile cardiace sau circulatorii, face ca infecția cu coronavirus să fie imprevizibilă și câteodată fără o evoluție favorabilă.

Ponderea crescută a persoanelor în vârstă a făcut că incidența problemelor în centrele rezidențiale de bătrâni să fie foarte ridicată.

Aici vreau să subliniez că starea imunitară a organismului poate face diferența între evoluție bună și evoluție cu prognostic rezervat. Astfel că persoanele mai tinere cu o bună stare de sănătate sunt cel mai puțin afectate de complicații și foarte mulți fac o formă inaparentă, fără simptome relevante. Problemele apar în momentul în care sunt purtători sănătoși și ajută ca virusul să se răspândească mai mult.

Cum vezi lumea după pandemie din punct de vedere medical? Vor avea oamenii mai multă grijă de sănătate?

Dr Cristian Boteanu: Toate restricțiile impuse în această perioadă de criză sanitară și evoluție economică globală,  fac  să apară o stare generală de nesiguranță și frică ce afectează atât fizic cât și psihic toate persoanele.

Am întâlnit în ultima perioadă multe acutizări la persoane cu tulburări neuropsihice, apariția de noi cazuri de depresie și anxietate, crize de panică, dar și decompensări ale persoanelor cu diabet zaharat sau probleme cardiace, în special din cauza schimbării rutinei și a lipsei de activitate .

Foarte probabil va exista un ÎNAINTE și un DUPĂ pandemie. Cred că toate persoanele vor conștientiza mai mult valoarea stării generale de sănătate, se vor întreține mai bine, vor fi mai atente  la tratamentele prescrise.

Reviziile medicale generale, regulile alimentare, activitatea fizică și starea psihică, regulile de igienă generală vor fi mai bine respectate. Oamenii , inclusiv românii de aici din Spania vor avea mai multă grijă de sănătate și vor pune mai mult accent pe zona de prevenție.

Viitorul…  Pentru mine personal  îl văd tot aici. Proiectul meu de viitor este în curs de desfășurare și este adresat în special românilor . Împreună cu alți români vom pune în funcțiune prima clinică medicală românească din Valencia, unde vom încerca să oferim cele mai bune servicii medicale, incluzând consultații de specialitate și laborator pentru cetățenii români. Este important ca oamenii să aibă contact  cu medici români, ajuntând în acest fel persoanele care au probleme în descrierea simptomelor și problemelor de sănătate. Momentele acestea vor trece și românii vor reveni în Spania, o țară care îi primește fără discriminări sau alte stereotipuri.

Autor: Răzvan Nicolescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite