EXCLUSIV Familie destrămată de gruparea teroristă stat islamic. Eva, o adolescentă albaneză, trăiește singură într-o tabără de refugiați din Siria, după ce a răpit-o tatăl său

15 septembrie 2021, 21:13

Eva Dumani are 16 ani și este unul dintre orfanii albanezi care se luptă să supraviețuiască într-o insalubră tabără de refugiați din Siria, din zona controlată de kurzi. În urmă cu mai bine de 7 ani, tatăl ei, Shkelzen, i-a răpit pe ea și pe fratele ei Endri și i-a dus în Siria, unde el a luptat pentru Stat Islamic.

Fratele jihadistului povestește că familia nu a avut habar de planurile bărbatului. Apropiații au știut că cei doi copii sunt la mare în Muntenegru.

Neki Dumani, fratele jihadistului: Când ne-a sunat, ne-a spus că nu mai vine acasă şi vrea să trăiscă în Califat, în zona controlată de Stat Islamic. În momentul în care a plecat acolo, pe lângă copii, a luat cu el şi o sumă importantă de bani.

Mama jihadistului a mers și ea în zona controlată de Stat Islamic ca să aibă grijă de cei doi copii care aveau atunci 6 și 8 ani. După mai puțin de un an, bărbatul a murit în luptă. Ulterior, bunica a murit și ea, iar Eva și Endri Dumani au rămas singuri.

La finalul anului trecut, guvernul de la Tirana a reușit să aducă acasă 5 persoane, printre care și pe fratele Evei.

Xhetan Ndregjoni, unchiul Evei: Cu Endri acasă viaţa este aşa cum ar trebui să fie, normală. El este vesel, merge la şcoală, însă îi lipseşte sora lui, îşi face griji pentru ea, îi e dor de ea.

Fata este acum singură în tabăra de refugiați Al Hawl și comunică sporadic cu familia din Tirana. Rudele cred că Stat Islamic controlează în continuare viața refugiaților de acolo.

Neki Dumani, fratele jihadistului: Uneori Eva ne dă mesaje şi ne spune că totul e OK, că e bine acolo. Atunci când ne sună însă, de pe o cartelă de Rusia, ne spune să nu o abandonăm, să o căutăm în continuare, să o aducem acasă. Cere în permanență ajutor.

Xhetan Ndregjoni, unchiul Evei: În toţi aceşti ani, am luptat să o aducem acasă, fără nici un rezultat însă. Sperăm ca guvernul să reuşească, dar până acum, din nefericire, nu am avut niciun rezultat.

În tabăra Al Hawl trăiesc în prezent peste 60 000 de femei și copii, membri ai familiilor jihadistilor.

Potrivit estimărilor, printre aceștia ar mai putea fi în câteva zeci de albanezi, 5 femei cu mai mulți copii și câțiva orfani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite