EXCLUSIV Imami acuzaţi de extremism. Mai mulți clerici kosovari sunt judecați pentru terorism sau incitare la ură

22 martie 2018, 20:14

El este Enes Goga, un imam din Pec, Kosovo. Apare într-o înregistare din 2012 în care vorbește despre Siria. Clericul este liderul imamilor din regiunea cu peste 100 000 de locuitori.

În septembrie 2014, Goga a fost arestat și acuzat de incitare la ură și, implicit, că trimite oameni să lupte alături de teroriști în Siria și Irak. A stat în arest două săptămâni.

Procesul său a început abia în 2016. Acum spune că va avea un verdict în aproximativ 2 luni, însă nu are emoții.

Imam-şef Pec, Enes Goga: „Nu cred că voi fi pedepsit. Nu sunt vinovat.”

Sigur pe el, clericul vorbește despre motivele care i-au făcut pe sutele de kosovari să lupte alături de Stat Islamic și Al Nusra. Găsește ușor și vinovații. Niciun cuvânt însă despre clericii care ar fi contribuit la răspândirea extremismului.

Imam-şef Pec, Enes Goga: „Sunt mai mulți factori. La începutul războiului, până să apară grupurile teroriste, lumea întreagă s-a solidarizat cu opozitia siriană şi a fost împotriva lui Assad. Sunt și factori sociali. Oamenii au fost influenţaţi de propaganda DAESH, foarte puternică. Nu înteleg de ce media electronică le-a acordat însă atâta spatiu. De ce YouTube, Facebook şi alţii nu au blocat propaganda?”

Sabri Bajgora, imamul șef al Kosovo, spune că așteaptă să vadă verdictul judecătorilor, însă admite că și doar procesele reprezintă o bilă neagră pentru intreagra comunitate islamică.

Imam-şef Kosovo, Sabi Bajgora: „Procesele sunt în derulare însă, ca să fiu sincer, nu mă simt bine ştiind asta. Un imam nu ar trebui să fie implicat sub nicio formă în așa ceva. Religia ne învaţă să propăvăduim pace, doar lucrurile bune”.

Coordonatorul Centrului pentru Prevenirea Extremismului şi Radicalizării, Lulzim Fushtica: „Acești imami sunt acuzați că au îndemnat la extremism, incitare la ură, depinde de la caz la caz. Nu sunt foarte familiarizat cu fiecare acuzație. Imamii nu au mers în Siria, dar fie au recrutat luptători, fie au contribuit la creșterea numărului de extremiști”.

La începutul acțiunii anti-teroriste, în 2014, departamentul special al poliției kosovare a pus sub acuzare peste 60 de persoane, iar în doar 2 ani a închis 19 organizații musulmane care incitau la ură și recrutau teroriști.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite