EXCLUSIV Îşi vor copiii înapoi acasă. Sute de kosovari își așteaptă rudele plecate să lupte pentru teroriști, în Siria
23 Martie 2018, 19:30 (actualizat 23 Martie 2018, 23:14)
(actualizat 23 Martie 2018, 23:14) | Știrile TVR

Sute de kosovari își așteaptă cu sufletul la gură rudele plecate să lupte în Siria și în Irak de partea teroriștilor. Fără prea multe vești, ei speră ca autoritățile de la Priștina să facă minuni și să-i aducă acasă pe cei dragi. Și, în același timp, să îi pedepsească pe cei care i-au determinat pe tineri să lupte de partea DAESH sau Al-Nusra. O echipă a TVR a stat de vorbă cu un tată disperat care, de aproape 6 ani, își așteaptă acasă fiul cel mare plecat în Siria. Un reportaj de Adelin Petrișor și Dan Gecui.

Naser Deva este profesor de liceu, în vârstă de 61 de ani, din Pec, Kosovo. De ani buni, omul încearcă să-și aducă acasă băiatul cel mare care a fugit în Siria.

Atohe are 27 de ani și a plecat din Kosovo în 2012. A stat 9 luni în Turcia, iar din 2013 este în Siria, unde, potrivit unor surse judiciare din Priștina, luptă pentru gruparea Al-Nusra, grupare afiliată Al-Qaeda.

Când a fugit de acasă, tânărul era în ultimul an la Facultatea de Electronică în Priștina. Tatăl, ateu, susține că fiul cel mare s-a schimbat în mai puțin de un an după ce a cunoscut un imam radical din capitală.

Bărbatul a contactat autoritățile. S-a întâlnit cu ministrul kosovar de interne, a stat de vorbă cu ofițeri ai secției antiteroriste a poliției, a făcut tot ce putea face. Acum se uită neputincios la pozele familiei și așteaptă o minune. Chiar dacă știe că fiul său va ajunge în închisoare dacă se va întoarce în Kosovo.

La un an de la plecarea băiatului, tatăl a aflat din presă că Atohe a murit în luptă. Dar știrea s-a dovedit falsă. Băiatul și-a sunat mama după câteva zile.

Povești ca a lui Naser Deva găsești relativ ușor în Kosovo. Deși, în ultimii ani, peste 120 de kosovari care au luptat în Siria și Irak s-au întors acasă au rămas destui să lupte pentru diverse grupări teroriste.