EXCLUSIV Militarii români au misiunea de a asigura apărarea antiaeriană a grupului de luptă NATO de la Bemowo Piskie, Polonia. Ce spun americanii după ce au văzut în acțiune sistemele Gepard

17 decembrie 2022, 20:44

Peste 100 de militari români sunt sub comanda americană în Bemowo Piskie, Polonia. Ei au adus aici 7 sisteme antiaeriene blindate Gepard.

Mr. Florian Ion, comandantul Detașamentului românesc:Misiunea Detașamentului de apărare antiaeriană este aceea de a asigura o prezență continuă, înaintată, aici în Flancul Estic, în partea de nord a Flancului Estic, și de a asigura apărarea antiaeriană a battle group-ului din care facem parte.

Sistemele Gepard protejează grupul de luptă al NATO de eventualele atacuri ale unor avioane, elicoptere sau drone.

Un astfel de blindat cântărește peste 47 de tone, are un radar performant și două tunuri automate de 35 de mm.

Cpt. Alex Davison, comandant companie tancuri:Sunt bune. Le-am văzut în acţiune şi e impresionant. A fost senzaţional. Plutonul nostru de mortiere a tras cu bombe luminoase pe post de ţinte şi le-au lovit în plin.

În zona în care sunt staționați românii iernile sunt grele, cu multă zăpadă și temperaturi mult sub zero grade, ceea ce complică exercițiile și tragerile la care iau permanent parte.

Mr. Florian Ion:În acest moment, iarna își spune cuvântul și provocările privind mentenanța tehnicii sunt din ce în ce mai mari. Sperăm să ne descurcăm și să ducem la bun sfârșit misiunea fără probleme deosebite.

Grupul de luptă al NATO din Polonia are peste 1.000 de militari din SUA, Marea Britanie, România și Croația.

Americanii au adus cu ei transportoare blindate Bradley și tancuri grele Abrams.

Adelin Petrișor, jurnalist TVR:Detașamentele românești se schimbă o dată la 6 luni. Au ajuns la a 12-a rotație. Unitatea care este în prezent aici a venit în luna octombrie și va pleca în luna aprilie a anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite