EXCLUSIV O echipă a TVR a mers la Mariupol, oraș strategic din estul Ucrainei

22 decembrie 2021, 20:51

Vlad Ungar: „Orașul Mariupol este un port la Marea Azov. E un punct strategic extrem de important atât din punct de vedere militar cât și comercial, fiindcă practic e o zonă pe care Rusia își dorește extrem de mult s-o controleze. Acest oraș port e practic legătura Ucrainei cu lumea europeană, prin marea Azov, iar mai apoi prin Marea Neagră.

Locul în care ne aflăm acum e un loc extrem de important pentru ucrainieni. În spatele meu vedeți o clădire distrusă. A fost distrusă în anul 2014. Până atunci, aici funcționa o secție de poliție, însă separatiștii ruși au venit aici în timpul ciocnirilor violente de după anul 2014. Au avut loc lupte inclusiv de stradă cu polițiștii, iar în momentul în care au fost atacuri, în această secție de poliție au murit șase oameni care lucrau aici, atât polițiști, cât și angajați. Cel mai tânăr dintre ei era născut în anul 1993, în același an cu mine. Am stat de vorbă cu oamenii de aici din orașul Mariupol și ne spuneau că își dau seama cât de mult își dorește Rusia să controleze această zonă, iar cel mai negru scenariu care se află pe masa serviciilor de informații ucrainene și americane e acela al unei debarcări a armatei ruse în această zonă și o posibilitate ca soldații să preia controlul portului. Practic, dacă Ucraina pierde acest oraș port, pierde totul.”

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, Ucraina: „Avem amenințare de invazie începând cu anul 2014 după ocuparea ilegală a mai multor teritorii. Amenințarea este mai prezentă ca niciodată și suntem pregătiți pentru orice moment. În acest moment, forțele militare ale Ucrainei se pregătesc din ultimii 8 ani pentru o posibilă invazie a Federației Ruse. Acest pericol a crescut. La ziua de azi, toate serviciile specializate ale Ucrainei sunt bine informate și pregătite pentru a ține piept agresiunii militare a Federației Ruse.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă