EXCLUSIV "O personalitate", "un demagog, un palavragiu", "un diplomat prost-să pierzi o ţară pe care o conduceai", "l-aş fi pus la zid". Ce spun rușii despre Mihail Gorbaciov. Ce spun liderii lumii.Gorbaciov versus Putin
31 August 2022, 21:48
(actualizat 01 Septembrie 2022, 17:53) (actualizat 01 Septembrie 2022, 17:53)
| Știrile TVR
Rușii îl percep în mod diferit pe Mihail Gorbaciov și au păreri împărțite atunci când e vorba de rolul său în istorie. Cei mai tineri chiar se declară mai puțin preocupați de personalitatea fostului lider sovietic. Corespondentul nostru la Moscova, Liviu Iurea, a vorbit cu locuitorii capitalei ruse pentru a consemna reacții la aflarea veștii despre moartea lui Gorbaciov.
"Da, a fost o personalitate care a adus schimbări în cursul istoriei. Sigur, ne putem referi şi la destrămarea ţării, dar a provocat şi nişte modificări ireversibile".
"Un demagog , un palavragiu şi prea a avut încredere în oameni. A fost un diplomat prost. Să pierzi o ţară pe care o conduceai! Evident că majoritatea ruşilor îşi vor aminti de el într-o notă negativă. Cam aşa. E vident că îmi pare rău de el ca om, dar nu avem ce face".
"Dacă aş fi putut, eu l-aş fi băgat în închisoare şi l-aş fi pus la zid. Asta e tot ce pot să spun despre rolul său în istorie. Eu m-am născut în Uniunea Sovietică. El a fost preşedintele URSS. Pe timpul lui s-a organizat un referendum în care oamenii au votat pentru menţinerea URSS. Să nu ţii cont de părerea oamenilor înseamnă că a fost rău intenţionat. Din cauza lui, şi numai a lui, eu am rămas fără patria în care m-am născut şi pe care aveam de gând să o slujesc".
Cei mai tineri știu prea puțin despre cine a fost Mihail Gorbaciov și ce a însemnat el.
"Din păcate, despre el nu prea ştim mare lucru".
"Cred că a fost un om politic".
"Nu prea ştim nimic, doar că a fost un politician bun".
"După decenii de represiune politică brutală, a făcut reforme democratice. A crezut în glasnost și perestroika, în deschidere și reformă", a scris președintele american, Joe Biden, într-un comunicat.
Omologul său francez, Emmanuel Macron, a transmis condoleanțe pentru "un om al păcii, ale cărui alegeri au deschis rușilor calea libertății". "Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună", a transmis Macron.
Premierul britanic în exercițiu, Boris Johnson, consideră că "în vremea agresiunii lui Putin în Ucraina, angajamentul neobosit al lui Gorbaciov în deschiderea societății sovietice rămâne un exemplu pentru noi toți".
"Mihail Gorbaciov e unul dintre oamenii care au schimbat lumea. Şi fără îndoială, a schimbat-o în bine", a declarat Boris Johnson.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "A fost un reformist curajos şi un om de stat care a îndrăznit să facă multe lucruri. Nu vom uita că perestroika a făcut posibilă încercarea de a aduce democraţie în Rusia. Iar democraţia şi liberatea au devenit posibile în întreaga Europă, Germania s-a putut reunifica şi a căzut Cortina de Fier".
Kremlinul a anunțat scurt că președintele Vladimir Putin a trimis o telegramă de condoleanțe familiei și rudelor.
Ajuns la putere la doar 54 de ani, după 3 lideri foarte în vârstă și bolnavi, Mihail Gorbaciov a venit cu speranță și o schimbare, care ulterior s-au dovedit fatidice pentru Uniunea Sovietică.
Politica de glasnost și perestroika au zguduit din temelii societatea și regimul politic de atunci.
În 1991, Uniunea Sovietică avea să se dezmembreze, proces pe care Gorbaciov nu a reușit să îl împiedice.
Statele membre ale Organizației de la Varșovia au ieșit de sub tutela Kremlinului fără să fie nevoie de o intervenție în forță a Moscovei, așa cum s-a făcut în Ungaria, în '56, sau în Cehoslovacia, în '68. Aici este meritul lui Gorbaciov, care s-a abținut să recurgă la forță.
În plan internațional, a reușit să puna capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge. A încheiat acorduri de reducere a armamentului cu Statele Unite și a îndepărtat Cortina de Fier prin parteneriate cu statele occidentale.
În 1990, Mihail Gorbaciov a primit premiul Nobel pentru Pace. Și-a înființat o fundație care îi poartă numele, însă nu a avut un rol foarte important pe scena politică din Rusia.
Mihail Gorbaciov versus Elțîn. Mihail Gorbaciov versus Putin
Gorbaciov a avut o relație foarte încordată cu Boris Elțîn, care a încercat să îi ia toate privilegiile de fost șef de stat. Cu Vladimir Putin, cel puțin în prima perioadă, a fost mai cordial, însă nu a evitat să îl critice de câte ori a simțit nevoia.
Mihail Gorbaciov: "Eu l-aş sfătui pe Vladimir Vladimirovici (Putin, n.r.) să se retragă. A avut deja trei mandate - două de preşedinte şi unul de premier. Este suficient pentru ca, în timp, în jurul său să se formeze tot felul de clanuri. Eu aşa aş fi procedat şi toată lumea ar fi rămas în memorie doar cu faptele sale pozitive".
Și după invazia rusă în Ucraina, Mihail Gorbaciov a fost destul de critic la adresa lui Vladimir Putin, însă a preferat să nu fie foarte vocal, având în vedere legislația rusă, care prevede pedepse drastice dacă nu ești de acord cu actuala politică a Kremlinului.
Mihail Gorbaciov: "Acum am ajuns în etapa în care perestroika s-a încheiat. Drum de întoarcere nu există, chiar dacă oamenii din jurul lui, însuşi Vladmir Vladmirovici (Putin, nr.), ar dori să se întoarcă la vechile metode, să inducă frica în oameni sau să conducă prin teroare".
În ultima vreme, Mihail Gorbaciov s-a concentrat mai mult asupra stării sale de sănătate, evita să dea interviuri sau să se pronunțe categoric pe teme sensibile din actualitatea rusă.