EXCLUSIV Rămășițele Prințului Mircea vor fi strămutate de la Bran, la Curtea de Argeş. Al şaselea copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand a murit la trei ani, de febră tifoidă

13 iunie 2022, 07:48

Mircea a murit la ora nouă cu mâna lui într-a mea. E Ziua Morţilor! … Ziua tuturor Morţilor! L-am îngropat pe Mircea în vechea biserică de la Cotroceni. Sicriul mic pe care îl învelisem cu o bucată de brocart vechi roşu de aur a fost coborât sub lespezile bisericii. Îngenunchiai alături de deschizătura căscată. În mine parcă murise tot (…) Lumea întreagă era moartă!” – a scris, sfâşiată de durere, în jurnalul ei Regina Maria. Era în 2 noiembrie 1916. În plin război, nemţii ocupaseră Bucureştiul. Regina Maria s-a adăpostit la Palatul Ştirbei, la Buftea. După zile întregi de agonie, micul prinţ a murit. Avea doar 3 ani.

ȘTEFANIA DINU, istoric: A fost distrusă de pierderea lui și de faptul că, imediat după ce l-a înmormântat în biserica de la Cotroceni, a trebuit să părăsească Bucureștiul. I-a spus intendentului să aibă grijă și să pună flori roșii, în fiecare zi, pe mormântul lui Mircea.

Cu inima împietrită de durere, Regina Maria a plecat pentru doi ani în refugiul de la Iaşi, însoţită de ceilalţi copii ai ei. L-a jelit pe Mircea zi de zi, în jurnal, dar a stat la căpătâiul soldaţilor răniţi sau bolnavi de tifos de parcă nu mai avea nimic de pierdut.

ȘTEFANIA DINU, istoric: I-a încurajat pe soldaţi, împreună cu copiii ei, a mers pe front, nu s-a ascuns să dea mâna cu cei bolnavi, venea acasă cu poalele rochiei ei pline de păduchi. Principele Mircea a fost ca o icoană pentru ea, cu gândul acesta s-a și reîntors la 1 Decembrie 1918, la Palatul Cotroceni.

La doi ani de la moartea Reginei Maria, după cutremurul din 1940, care a afectat grav mănăstirea de la Cotroceni, osemintele micului prinţ au fost strămutate pentru prima dată, de sora lui.

ȘTEFANIA DINU, istoric: Prințul Mircea a ajuns la Bran în 1940, la dorința Principesei Ileana, osemintele sale au fost deshumate și duse la Bran.

Capela de la Bran în care se odihneşte, de 82 de ani, micul Prinţ Mircea nu se vizitează. Trecerea anilor a afectat-o grav.

Decizia ca cel mai mic copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand să se odihnească pe veci la Curtea de Argeș a fost luată de Regele Mihai în timpul vieţii, dar noua Catedrală Regală și Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș nu a fost gata la timp.

Moartea Reginei Ana, a Regelui Mihai şi apoi strămutarea osemintelor Reginei Mama Elena şi cele ale Regelui Carol al II-lea, la Curtea de Argeş, evenimente urmate de doi ani pandemici, au amânat mutarea osemintelor micului Mircea până anul acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite