EXCLUSIV Restricțiile din România sunt moderate, față de alte țări europene. Detalii din Franța, Spania, Italia

31 martie 2021, 23:00

Din Portugalia și până în Polonia, din Grecia și până în Germania, cumpărăturile sunt limitate. În unele zone e obligatorie chiar masca FFP, iar circulația restricționată.

În Franța, de exemplu, este carantină de noapte de la orele 19.00 până dimineață, la 6.00.

Mihaela Antoche, corespondent TVR în Franța: Deplasările permise sunt restrânse și trebuie foarte bine justificate. Se pot cumpăra alimente sau medicamente de la farmacie, se poate merge la medic. Librăriile, florăriile, saloanele de coafură și cizmăriile sunt deschise, în schimb nu se pot cumpăra haine sau încălțăminte, deoarece sunt considerate cumpărături neesențiale.

Spania și Italia au fost țările cele mai afectate la începutul pandemiei.

În unele zone sunt și acum restricții serioase, pentru că autoritățile nu vor ca istoria să se repete.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: În acest moment, câteva localități din Asturia, de exemplu, se află în alertă de gradul 4. Așa că sunt izolate și toate activitățile neesențiale sunt oprite. Sunt închise hoteluri, săli de sport, cinematografe, muzee și malluri. Inclusiv în supermarketuri, zonele în care se află alte produse în afară de cele alimentare sunt delimitate și nu poți cumpăra nimic de acolo.

Luiza Dincă, jurnalist Radio Torino: În Italia, grădinițele și școlile sunt închise în majoritatea regiunilor din 15 martie. Urmează să fie deschise după Paștele catolic. În ciuda codului roșu care persistă în foarte multe regiuni, Italia respiră un aer de libertate, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: copiii se pot juca în parc, au acces la spațiile de joacă, iar adulții se pot deplasa fără restricții până la ora 22.00.

Premierul Florin Cîțu spune că restricțiile care s-au adăugat recent erau necesare pentru că cele în vigoare nu mai erau eficiente.

Premierul Florin Cîțu: S-a venit cu măsuri suplimentare care sunt cele mai relaxate din UE. Nu printre cele mai relaxate. Ci cele mai relaxate. Sunt măsuri care ne ajută, ne ajută pe termen scurt acum, luna aceasta, luna viitoare, să putem să accelerăm campania de vaccinare. După aceea veți vedea că lucrurile se vor schimba.

Potrivit unui studiu realizat de Oxford, pe o scară a restricțiilor de la 1 la 100, România era la un nivel de aproape 64, comparabil, de exemplu, cu Bulgaria și Suedia.

Studiul arată că restricțiile cele mai dure sunt aplicate de Grecia, Italia, Irlanda și Cehia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă