EXCLUSIV România pregătește piloți de vânătoare în baza aeriană Sheppard din Texas, una dintre cele mai mari din Statele Unite. 14 țări din NATO își antrenează în comun piloții

1 noiembrie 2023, 21:24

În bază sunt 15 români, șase piloți care au venit la pregătire și nouă instructori. O parte dintre instructori fac și ei o anumită pregătire și stau la bază aproximativ trei ani.

În luna decembrie vor mai merge la Baza Sheppard încă șase piloți români.

Șerban Radu, coordonator al detașamentului românesc: Programul va dura 55 de săptămâni, nu doar pentru studenții români, ci pentru absolut fiecare student al țărilor partenere și cuprinde trei faze.

Șerban Radu a precizat că este “o experiență extraordinară”, cu instructori și studenți din mai multe țări. “Toți vorbesc aceeași limbă, operează aceeași aeronavă, aceleași proceduri și aceleași tehnici. Din punctul meu de vedere asta înseamnă NATO.”

În privința avantajelor unui astfel de program internațional, coordonatorul detașamentului românesc a spus că unul dintre ele e reprezentat de standardul la care se vor pregăti studenții și împărțirea costurilor între cele 14 state membre participante la program.

Sheppard este una dintre cele mai mari baze de acest gen din SUA. Într-un singur an, în baza din Texas, se adună în jur de 60 de mii de ore de zbor. De asemenea, 50% din piloții de vânătoare ai Statelor Unite sunt formați în această bază.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă