EXCLUSIV. Românii din Timocul Sârbesc, în calea aurului dorit de chinezi. Mai multe sate sunt în pericol să dispară, înghițite de cariera minieră

6 ianuarie 2023, 09:52

Deși știu situația, autoritățile sârbe tac. Nici România nu reacționează la această situație. Urmărim un reportaj realizat de jurnaliștii de la TVR Craiova, Luiza Paraschivu, Oana Danciu, Dănuț Catană, Sorin Galiceanu și Marius Danciu.

Râul Bor străbate satul Slatina prin mijloc. Apele sale murdare otrăvesc tot ce întâlnesc. Miodrag Jivcovici, unul dintre cei aproximativ 900 de locuitori de aici, ne arată imaginile apocaliptice, lăsate în urmă de râul poluat de scurgerile de la exploatarea minieră și de la combinatul de prelucrare a cuprului din Bor, aflate acum în proprietatea companiei chineze ZiJin.

„Avem probleme și cu fumul. E aerul toxic. Am avut și înainte, dar acum de când au venit chinezii, și mai mult”, spune Miodrag Jivcovici, român din satul Slatina, Valea Timocului Sârbesc.

Poluarea nu este singura problemă cu care se confruntă românii din Slatina. Proprietățile lor sunt luate abuziv de statul sârb pentru a fi date exploatării miniere controlate de chinezi, spune Ivița Teodorovici, un alt român din satul Slatina. Pe terenul lui, compania ZiJin ridică acum un baraj. De doi ani și jumătate se judecă la tribunal pentru a primi despăgubiri.

Ivița Teodorovici, român din satul Slatina, Valea Timocului Sârbesc:În partea aia am avut pământ. Am avut vie cu struguri, pădure, pe care ne-a luat-o statul și a dat-o la o companie străină, la o companie chinezeascã. (…) Ne-a zis că e interesul să vină o companie din străinătate, că ăla e progresul Serbiei. (…) Și-a dat aurul și cuprul, dar ne-a dat și pe noi. Și viața noastră a dat-o în mâinile chinezilor”.

30 de kilometri mai departe, Dragoslav Nicolici se uită disperat cum proprietatea lui este înghițită de exploatarea minieră. Cariera s-a extins de la o zi la alta și a ajuns până aproape de casa lui.

Dragoslav Nicolici este viceprimarul localității Kriveli și își face griji nu doar pentru el, ci pentru toți cei aproximativ 600 de locuitori care mai sunt aici. Localitatea este înconjurată de patru cariere miniere, iar curând trebuie strămutată, spune viceprimarul.

Dragoslav Nicolici , viceprimarul localității Kriveli: Oamenii trebuie să plece imediat. Nu știu unde să se ducă. Și se așteaptă să se aducă un plan special, care o să facă propuneri cu prețul pământului, caselor, și unde e noua locație, unde trebuie să se mute satul”.

Și dacă gospodăriile n-ar fi îngropate de haldele de steril, locuitorii ar muri cu zile, otrăviți de apă, solul și aerul toxic de la mină, ne explică doctorul Vesna Stancoviki, specialist în medicină generală, medic la Policlinica din Bor. S-a nãscut în Criveli și toți locuitorii de aici sunt pacienții ei.

Vesna Stancoviki, specialist în medicină generală, medic la Policlinica din Bor: „Aici, la noi, sunt mulți oameni bolnavi. Și numărul  bolnavilor crește din an în an, mai ales în ultima perioadă, de când a venit firma chineză. Din acel moment a crescut producția minei, iar din această cauză poluarea este mai mare. La două din trei case, oamenii sunt bolnavi. În fiecare casă avem câte un om bolnav sau a murit din cauza cancerului sau a fost tratat. Nu există nicio statistică, dar este locul mic și noi ne cunoaștem bine, așa că este cunoscută situația”.

În total, aproximativ 7000 de persoane, majoritatea români, din șapte localități din zona Bor sunt afectate de exploatarea minieră de cupru și de combinatul de prelucrare a cuprului din zona Bor. Pericolul trece însă granițele Serbiei, pe Dunăre,  arată expertizele făcute  de specialiștii Institutului de Cercetare Minieră din Bor. Iar strigătul de ajutor al locuitorilor din Timocul Sârbesc a fost transmis și la Bruxelles. A rămas însă, fără răspuns.

Dr. Zoran Stevanovici, directorul adjunct al Institutului de Cercetare Minieră din Bor: „Existã o estimare, conform căreia, în zona Bor, cu tot cu împrejurimi, sunt peste două miliarde de tone de deșeuri de la mină, deci vorbim de o cantitate imensă și aceasta este, de fapt, sursa poluării. (…) „Am realizat buletine informative pe care le-am trimis autorităților, de la cele locale până la cele naționale”.

În regiunea Bor se află una dintre cele mai importante rezerve de cupru din Șerbia și din lume. Exploatarea minieră de aici este cea mai mare din Europa. În 2018, mina de cupru și combinatul de prelucrarea cuprului au fost cumpărate de compania chineză ZiJin. Chinezii au plătit statului sârb peste 1,5 miliarde de dolari și s-au angajat la investiții de alte sute de milioane de euro în extinderea minelor din Serbia.  Directorul Departamentului pentru protecția mediului la ZiJin Bor a explicat jurnaliștilor TVR că ZiJin respectă normele de protecție a mediului și legislația sârbã.

Zhong Junhua , directorul Departamentului pentru Protecția Mediului ZiJin Bor: „Scopul nostru este de a construi aici, în Bor, mine verzi, prietenoase cu mediul. Din 2018 până acum, am investit 180 de milioane de dolari pentru protecția mediului: am recultivat terenuri în zona minieră, aproximativ 2,2 milioane de metri pătrați,  ne-am ocupat de problema prafului de aici. (…) În ceea ce privește poluarea apelor, de care ați menționat, noi avem un flux de recirculare a apei pe care o folosim în procesul tenhologic, această apă este reciclată, așa că nimic nu ajunge în râuri, apa folosită în procesul de producție este reciclată”.

Numai  în 2022, ZiJin a vărsat în bugetul local al Bor,  aproximativ 30 de milioane de euro, spune Dragan Marcovici. Este consilier local din partea Narodna Stranka, unul dintre principalele partide de opoziție din Serbia. Așa că, pentru autoritățile sârbe, nemulțumirile localnicilor sunt subiecte închise.

Dragan Marcovici, consilier local în Bor din partea Narodna Stranka: „Primarul spune că totul e frumos. Orașul Bor și satele vor fi mai frumoase pe pământ. (…) Primarul, din buget, 10 milioane dă pentru încălzirea orașului. Nu se investește. Banii ăia nu se dau să se rezolve problemele. Numai să se fure. Mult se fură”.

În plus, chinezii asigură peste 5000 de locuri de muncă la mină pentru localnici, iar unii dintre locuitori se mulțumesc cu banii pe care compania li-i oferă pentru terenuri. Dalibor Stancoviki este inginer informatician. Nu a găsit de lucru în acest domeniu, așa că s-a  angajat la mină, șofer pe excavator. Câștigã aproximativ 800 de euro lunar. În schimbul acestor bani, Dalibor își distruge casa și satul.

„Mina a căzut peste multe case în satul ăsta. Casa mea a mai fost mutată o dată pentru mină și acum o sp fie a doua oară. (…) Multp lume din satul Kriveli lucreazp la minp, la mina asta li la minele din satul nostru, cp n-au unde lucra.Trebuie sp lucreze la mină să aibă ce să mănânce” , mărturisește Dalibor.

Echipa TVR a solicitat un punct de vedere ambasadorului României în Serbia referitor la poziția țării noastre față de problemele cu care se confruntă românii din Timocul Sârbesc, dar și legat de poluarea Dunării de către exploatarea minieră din Șerbia. Într-un rãspuns scris, ambasadorul  a îndrumat reporterii către Ministerul Afacerilor Externe din România. Pânã acum, nici MAE nu a oferit vreun răspuns la solicitarea TVR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite