EXCLUSIV Spaniolii le cer românilor din Castellon să se vaccineze
05 Noiembrie 2021, 20:04 (actualizat 05 Noiembrie 2021, 20:04)
(actualizat 05 Noiembrie 2021, 20:04) | Știrile TVR

Personalul sanitar din provincia spaniolă Castellon este îngrijorat de numărul tot mai mare de români nevaccinaţi care ajung la spital. Autorităţile au apelat la asociaţiile româneşti, preoţi şi asistenţi sociali pentru a-i convinge pe români să se imunizeze. În plus, persoanele care nu cotizează la sistemul de asigurări sociale vor primi un card de sănătate valabil 6 luni. Un reportaj în EXCLUSIVITATE, de la corespondentul TVR în Spania, Oana Dobrescu.

Viorica Rusen este singura româncă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Castellon care lucrează chiar în Departamentul de Epidemiologie. Aşa că autorităţile sanitare spaniole au apelat la ea pentru a traduce pliantele în limba română şi pentru a se implica în strategia de vaccinare.

Viorica Rusen: Am încercat noi să găsim persoane care să cunoască mai mulți români și care să transmită mesajul prin intermediul bisericii, prin asociațiile de români, prin serviciile sociale.

Îngrijorarea a apărut în luna septembrie când datele Direcţiei de Sănătate Publică arătau că 70 la sută dintre persoanele internate în spitalele din Castellon cu Covid erau români, iar 80 la sută dintre aceştia erau nevaccinaţi.

În capitala provinciei Castellon trăiesc 16 mii de români, aproape 10 la sută din populaţia oraşului, iar incidenţa cazurilor de Covid este de 3 ori peste media naţională.

Presa locală din Castellon a titrat pe prima pagină despre reticenţa românilor de a se vaccina pe care i-au învinovăţit chiar şi pentru noile focare apărute în şcoli. Mulţi spanioli au catalogat articolele drept rasiste, iar asociaţiile româneşti au sărit în apărarea românilor.

Una dintre explicaţiile oferite autorităţilor a fost lipsa cardului de sănătate pentru a se putea vaccina. Așa că a fost amenajat un centru de vaccinare într-un mall unde poate veni oricine, indiferent de naţionalitate și primeşte pe loc şi un card de sănătate provizoriu.

În prima zi a fost coadă până la intrare.

Până joi, românii ocupau şi primul loc la numărul cazurilor importate la nivel naţional, acum însă au fost înlocuiţi de britanici.