EXCLUSIV Tot mai mulți spanioli învață limba română. „Eu fac limba română pentru că iubesc poezia românească: Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Traian Coșovei”

2 decembrie 2022, 10:52

– De unde ești Sam?

– Eu sunt englez.

– De ce înveți limba română?

– Pentru că eu vreau să lucrez în România în această vară și este o limbă foarte frumoasă.


– Benito, care este mâncarea preferată?

– Mâncarea mea preferată este mămăliga și… papanaci?

Benito, Sam și Carolina sunt din țări diferite, dar îi unește pasiunea pentru limba română. De două ori pe săptămână se întâlnesc la sediul Institutului Cultural Român din Madrid, unde învață să vorbească românește.

Cursurile au fost întrerupte pe perioada pandemiei și fost reluate, fizic, de anul acesta.

Ruxandra Constantinescu trăiește în Spania de 14 ani și este coordonator academic în cadrul unei facultăți franceze de administrare a afacerilor, cu sediul în Madrid. În ultimii ani le-a predat străinilor, în cadrul ICR, limba română.

Sunt în general oameni de toate vârstele, care au un anumit contact cu românii aici, fie că sunt căsătoriți, logodiți sau au prieteni români sau  pur și simplu relații de amiciție. În grupa aceasta, de exemplu, avem și doi studenți ai căror părinți au fost sau au studiat în România, vorbesc foarte bine română și acum vor și ei să studieze limba română„, explică ea.

Isabel: – Îmi place limba, deși este dificilă, cred că într-o zi voi reuși. Și soțul meu este român și trebuie să învăț română ca să pot vorbi cu familia lui în România.

Reporter: – Cum îi spui soțului tău?

Isabel: – Eu te iubesc mult!

 

Valentin: – Eu fac limba română pentru că iubesc poezia românească: Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Traian Coșovei este foarte bun poet.

Reporter: – Pură pasiune?

Valentin: – Pură pasiune pentru limba și cultura română. Eu nu am nicio legătură cu România, nici parteneră româncă, pur și simplu am fost acolo și m-am îndrăgostit de România și de literatura ei.


Limba și literatura română sunt din ce în ce mai cunoscute publicului spaniol. Printre cei mai citiți autori români din Spania se numără Tatiana Țîbuleac, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Cioran sau Herta Müller. De curând, și basmele lui Petre Ispirescu, traduse în limba spaniolă, au devenit bestseller.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite