EXCLUSIV Uniforme de luptă noi, decolorate și scămoșate. Ministerul Apărării a plătit pentru lotul cu probleme peste un milion de euro

17 octombrie 2018, 19:37

Peste 30.000 de uniforme din totalul de 81.000 ar avea probleme.

O uniformă cu două perechi de pantaloni și veston costă în jur de 160 de lei, potrivit MApN. Înseamnă că lotul uniformelor care se decolorează și se scămoșează ar valora peste 4.800.000 de lei, adică peste un milion de euro.

Reprezentanții Armatei nu-și explică problemele de calitate, mai ales că 436 de persoane au testat uniformele înainte de a fi comandate în serie.

Au făcut şi rapoarte, după una și 3 luni.

Specialiștii cred că, cel mai posibil, testarea nu s-a făcut așa cum trebuie.

Ștefan Dănila, fost șef al Statului Major al Apărării: „Primele uniforme au fost testate în țară, probabil nu în același regim cu cele care sunt în teatrul de operații, adică nu purtate zilnic, nu cu aceeași intensitate, nu în condițiile din teatrul de operații, adică soare puternic, spălate foarte des”.

Armata susține că, în Afganistan, militarii au avut câte două uniforme pentru o perioadă de 6 luni.

Cu toate acestea, pantalonii și vestoanele sunt decolorate și arată de parcă ar aparține altei armate.

Un fost șef al Statului Major al Apărării, generalul Ștefan Dănilă, susține că au fost probleme cu uniformele și înainte de ‘89, și după. Din nefericre, s-au putea să mai apară.

Ștefan Dănila, fost șef al Statului Major al Apărării: „Materialele pentru uniformele militare sunt destul de scumpe. În momentul în care licitațiile se fac la preț și mai puțin la calitate, atunci apar problemele. Probabil că este și o problemă de sistem de licitații, de atribuire a contractelor”.

Anul trecut, prin licitație publică, Armata a cumpărat uniforme de luptă, îmbrăcăminte pentru protecția împotriva intemperiilor, tricouri, rucsacuri și bocanci de la mai multe firme românești.

Valoarea contractului este de peste 146 de milioane de lei, adică ceva mai mult de 30 de milioane de euro.

Potrivit MApN, cele peste 80.000 de uniforme reprezintă cam 10% din contract, adică în jur de 3 milioane de euro.

Precizările Ministerului Apărării Naționale

Toate produsele de echipament din cadrul ținutei combat, intrată în echiparea militarilor români, au fost achiziționate prin licitație deschisă desfășurată în mod transparent pe platforma on-line SEAP, prin anunț publicat în data de 23 februarie 2017. Astfel, au fost achiziționate următoarele produse: bocanci combat din piele întoarsă, capelă combat, centură combat, costum de protecție împotriva intemperiilor, costum combat categorii de forțe, costum termic, ecuson brodat, emblemă coifură, fes, lenjerie termică, mănuși combat, mănuși tactice, pălărie, pulover polar, scurtă, tricou, vestă tactică multifuncțională.

Pentru elaborarea specificațiilor tehnice, au fost testate o serie de materiale și prototipuri de uniforme produse în laboratoarele Armatei, evaluate prin purtare de un număr de 436 militari, în perioada 2015-2016.

După finalizarea procedurii de licitație deschisă, a fost încheiat în data de 12 iulie 2017 un acord -cadru cu 13 furnizori, pentru produsele menționate mai sus. Unul dintre acești furnizori este S.C. ADINA SRL care are de livrat Armatei Române, printre altele, costumul combat.

Valoarea maximă estimată totală a acordului-cadru este de 146 milioane lei, pentru toate cele 17 produse. Costumul combat (veston și doi pantaloni) reprezintă 9 la sută din total, adică aproximativ 14 milioane lei, la un preț de 161 de RON, fără TVA, per bucată.

Primul contract subsecvent s-a încheiat cu S.C. ADINA SRL, în data de 7 august 2017. Alături de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 costume combat pentru toate categoriile de forțe.

În luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmează a fi livrate până la sfârșitul anului.

Cu privire la costumele combat:

• norma de echipare a militarilor este de două costume la doi ani, pentru misiunile desfășurate în țară și două costume la șase luni, pentru perioada misiunilor din teatrele de operații. La sfârșitul perioadelor menționate, costumele combat își consumă durata de utilizare.

• pentru buna păstrare în timp a echipamentului combat este foarte importantă respectarea condițiilor de întreținere precizate atât pe etichetele de produs, cât și în specificațiile tehnice.

• au o perioadă de garanție prevăzută prin contract de 12 luni, timp în care furnizorul are obligația a înlocui produsele, fără costuri suplimentare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării furnizorului de către beneficiar.

• În urma echipării militarilor cu noua ținută și în special după dislocarea primului contingent în teatrele de operații, în luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncții legate de scămoșarea și decolorarea costumelor. Toate aceste probleme au fost colectate periodic prin intermediul chestionarelor de evaluare distribuite fiecărui militar. În plus, echipe ale ministerului s-au deplasat în Afganistan pentru evaluarea la fața locului.

• În baza concluziilor rezultate, MApN a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producția celui de-al doilea lot de ținute combat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă