Exclusivitate | Penurie de carburanți în Rusia. Guvernul a recurs la o serie de măsuri drastice

28 septembrie 2023, 12:23

Penuria de combustibil s-a făcut simțită de mai mult timp în Rusia, prețurile la pompă au crescut, iar rubla s-a depreciat. În câteva regiuni benzinăriile chiar nu aveau ce să vândă sau în cel mai fericit caz alimentarea era restricționată. Cauza penuriei pare să fie exportul masiv de carburant.

Stanislav Mitrohovich – profesor Academia de Finanțe, Moscova: În Rusia companiile au preferat să facă stocuri şi să nu le vândă din cauza preţurilor mici impuse de guvern. Preţurile cu amănuntul erau mai mici decât cele engros şi evident companiile nu erau interesate să vândă benzină sau motorină pe piaţa internă şi uite așa a apărut deficitul de combustibil în anumite regiuni.

LIVIU IUREA – corespondent TVR în Federaţia Rusă: Executivul de la Moscova a interzis exportul benzinei și al motorinei în toate statele cu excepția a patru țări din CSI. Măsura este una temporară, afirmă guvernanții ruși și va fi aplicată până când situația de pe piață de combustibil se va stabiliza.

Măsura impusă de guvern este menită să calmeze populația, care începea să dea semne de nervozitate. Sancțiunile economice occidentale crează un sentiment de frustrare în rândul rușilor.

Stanislav Mitrohovich – profesor Academia de Finanțe, Moscova: Asemenea măsuri cum ar fi interzicerea exportului de produse petroliere ar avea efect doar pe termen scurt. E că şi cum unui bolnav i s-ar administra antitibiotice puternice şi asta doar pe o perioadă scurtă de timp. În felul acesta carburantul este direcţionat spre piaţa internă, preţurile se vor stabiliza, iar penuria va dispare. Totuși dacă asemenea măsuri restrictive vor funcţiona mai mult de câteva săptămâni sau luni, mă tem că Rusia va fi nevoită să îşi reducă producţia internă de derivate petroliere.

Unele medii avansează ideea că Rusia consumă foarte mult combustibil în războiul din Ucraina, de aici și lipsa benzinei de la pompă.

Stanislav Mitrohovich – profesor Academia de Finanțe, Moscova: Nu avem informaţii exacte cât carburant folosesc militarii ruşi, dar oricum la nivelul întregii ţări nu poate fi un factor determinant. Cel mai important este exportul. Rusia produce foarte multă motorină şi evident atunci când mare parte pleacă la export  în interiorul ţării rămâne mai puțin.

După ce guvernul a restricționat exportul, piață combustibilului din Rusia într-o oarecare măsură s-a stabilizat. Nu mai sunt cozi la benzinării iar prețurile sunt ținute în frâu. Autoritățile au reușit cât de cât să treacă peste această criză, care ar fi putut degenera în revolte.

 

 

RELATARE DE LA LIVIU IUREA

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite