EXCLUSIVITATE ȘTIRILE TVR Forţele Speciale Române, în Afganistan. Timp de șase luni, îi antrenează pe militarii de elită afgani
21 Septembrie 2018, 21:10 (actualizat 22 Septembrie 2018, 10:33)
(actualizat 22 Septembrie 2018, 10:33) | Știrile TVR

România este printre puţinele ţări din NATO care au în Afganistan Forţe Speciale. Luptătorii de elită îi antrenează, dar îi şi însoțesc, în luptă, pe cei din trupele speciale ale poliţiei afgane. Românii fac parte dintr-un club select. Militarii de elită afgani mai sunt antrenaţi de britanici, germani, olandezi şi italieni. Un reportaj din Afganistan de Adelin Petrişor şi Romeo Stancu.

Câțiva militari din Forțele Speciale pregătesc o misiune, undeva într-o bază din Afganistan.

Luptătorii repetă asaltul pe care urmează să-l dea alături de forțele afgane pe care le antrenează.

Operațiunile românilor s-au schimbat radical în ultimii ani. În prezent, absolut totul se face împreună cu afganii.

Contingentul românesc de forțe speciale are în jur de 70 de militari. Împărțiți în grupuri mai mici, ei acționează în partea de Est a țării, în apropierea graniței cu Pakistanul.

Timp de șase luni, luptătorii români îi antrenează pe cei care fac parte din forțele speciale ale poliției. Afganii participă la cursuri teoretice și practice și merg în poligon alături de instructorii români.

Chiar dacă în ultimii ani cei din Forțele Speciale au schimbat zonele în care acționează și specificul misiunilor, gradul de pericol a rămas ridicat.

Românii au fost și sunt în continuare staționați în regiuni în care atacurile cu sinucigași și cu mașini încărcate cu explozibil sunt la ordinea zilei.