EXCLUSIVITATE ȘTIRILE TVR Misiuni antiteroriste în zone fierbinţi. Forțele speciale au comandouri care acționează lângă granița cu Pakistanul
23 Septembrie 2018, 20:32 (actualizat 23 Septembrie 2018, 21:16)
(actualizat 23 Septembrie 2018, 21:16) | Știrile TVR

Militarii români din Forţele Speciale din Afganistan intervin, alături de afgani, imediat după atacurile sinucigaşe, dar răspund şi de arestarea liderilor insurgenţei. Ei acţionează în cele mai periculoase zone din Estul ţării. O echipă a TVR i-a filmat pe membrii unui grup al Forţelor Speciale care acţionează în apropierea graniţei cu Pakistanul. Un reportaj exclusiv din Afganistan de Adelin Petrişor şi Romeo Stancu.

Câțiva membri ai unui comando românesc se antrenează în poligonul unei mici baze aflate la câteva zeci de km de granița cu Pakistanul, într-una dintre cele mai fierbinți zone din Afganistan.

Grupul Forțelor speciale acționează acolo împreună cu trupele de elită ale poliției afgane.

De obicei, militarii intervin în operațiuni antiteroriste, imediat după ce insurgenții atacă diverse ținte din orașul din apropiere.

În cele 6 misiuni în această zonă, românii au avut parte de atacuri aproape în fiecare săptămână. Pierderile pe care le-au înregistrat partenerii afgani arată cât de dură a fost lupta.

Românii și afganii nu intervin doar după atacurile teroriste. Ei au și misiuni prin care urmăresc arestarea unor lideri marcanți ai insurgenților.

Rapoarte serviciilor secrete arată că activitatea insurgenților în zonă se va intensifica în această toamnă, în contextul în care, în octombrie, în Afganistan vor avea loc alegeri parlamentare.