EXCLUSIVITATE Așezămintele Principesei Elena. După fuga lui Carol, Principesa deschide spitale, grădinițe și școli

14 octombrie 2019, 20:32

O vreme, Principesa Elena a sperat ca pasiunea pe care soţul său o făcuse pentru Elena Lupescu să fie trecătoare. A păstrat aparenţa cuplului şi şi-a onorat în continuare, alături de soţul ei, obligaţiile princiare – întâlniri sau vizite oficiale.

În jurnalul ei a vorbit însă despre neliniştea şi suferinţa provocate de soţul care se îndepărta tot mai mult de ea.

Afectată de decizia soțului de a-și părăsi familia și de a renunța la prerogativele sale regale, fapt care punea în pericol viitorul monarhiei, Principesa Elena va merge în Italia pentru a-l convinge să se întoarcă. O vreme au corespondat. Carol dădea vina pe părinţii lui, pe Regina Maria, că l-ar fi ţinut departe de politica ţării. Deşi acceptă întâlnirea cu soţia lui, o va contramanda în ultimul moment.

Atitudinea fiului său i-a provocat suferinţă şi Regelui Ferdinand, a cărui stare de sănătate s-a înrăutăţit brusc după plecarea lui Carol.

După moartea Regelui Ferdinand, micuțul Mihai a fost desemnat Rege, iar Elena – Principesă a României. Ţara a fost condusă de o regență.

Elena se dedică fiului ei şi activităţilor de caritate.

Spitalul Victor Gomoiu din București a fost deschis de Elena și a purtat numele ei.

Doctorul Victor Gomoiu, al cărui nume îl poartă astăzi spitalul, a fost directorul Aşezămintelor Alteței Sale Principesa Elena, fundaţia mamei Regelui Mihai, datorită căreia s-au deschis spitale şi şcoli în mai multe localităţi din ţară. Gomoiu a fost şi printre puținii oameni care au protestat public, în 1934, faţă de Regele Carol al II-lea şi decizia de a-şi exila soţia la Florenţa. Gestul său îl va costa o lună de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite