EXCLUSIVITATE Cartea, produs considerat ‘neesențial’ în pandemie, dar vital pentru bugetul librarilor francezi și pentru public. Modelul bibliotecilor de pe străzi

22 noiembrie 2020, 20:13

Sarah Briand, scriitoare și jurnalistă, este autoarea volumului „Romy – o noapte lungă de liniște”, despre viața actriței Romy Schneider, un volum de succes, foarte bine primit de critici și de public. Ea spune că închiderea librăriilor este greu de înțeles în această perioadă.

Sarah Briand, scriitoare: Aş spune că este o cerere, să-i spunem psihologică, pentru că într-un moment când corpul şi spiritul multor francezi care sunt închiși, izolaţi astăzi, ei bine, cartea permite această deschidere către lume, învăţarea, evadarea dincolo de această carantină„.

Sarah Briand lansează un apel către președintele Republicii și către ministrul Culturii pentru redeschiderea librăriilor și pentru salvarea acestui sector atât de lovit de criză.

De teama falimentului, mulți librari au decis să preia comenzile de carte prin telefon sau internet, iar cititorii vin apoi la ora stabilită pentru a-și recupera volumele comandate.

Sarah Briand, scriitoare: Este adevărat, din punct de vedere economic există o adevărată problemă, este un sector care este închis, este complicat pentru că vânzările online reprezintă astăzi o parte infimă din cifra lor de afaceri şi multe librării suferă, mulţi se tem că vor pune lacăt pe uşă, deci este un adevărat apel care e lansat„.

Pentru a-și atrage cititorii, mulți librari au atașat cărților mici fișe de lectură, iar când volumul pentru care se face o recomandare este unul din literatura română, cum este „Kyra Kiralyna” de Panait Istrati, atunci ideea nu poate decât să ne surprindă foarte plăcut.

O alta inițiativă este cea a cutiilor sau a dulapurilor pline de cărți care se găsesc pe stradă la Paris, dar și în alte orașe ale Franței.

Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris: Până la redeschiderea librăriilor, francezii pot apela la astfel de locuri pentru a citi. Funcționează ca niște mici biblioteci, pentru care nu e nevoie de niciun permis de intrare„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite