EXCLUSIVITATE Cea mai modernă navă civilă proiectată și construită vreodată în România este în teste în Marea Nordului. „România, una dintre cele mai bune ţări din UE pentru construcţia de nave”

27 martie 2021, 22:10

Nuyina a stat o lună în Golful Biscaya și a navigat în zone cu valuri de peste 10 metri. Acum este într-un port în Olanda și se pregătește de ultimul test înainte de plecarea în Australia.

Roland Briene, director Damen Naval: Nava a fost construită astfel încât să îndeplinească mai multe cerinţe. Nu trebuie doar să ducă bunuri, alimente şi combustibil la centrul din Antractica al guvernului australian, ci să fie şi o navă pentru cercetare. Noi mereu spunem că e o combinaţie dintre un camion greu şi un Ferrari, o combinaţie specială.

Construcția spărgătorului de gheață a început în 2017 la Galați și s-a terminat în plină pandemie de COVID.

Nuyina a fost remorcată și dusă până în Olanda, unde a început testele în Marea Nordului.

Gheorghe Savu, director Damen Naval România:Proiectul acesta este unul dintre cele mai importante proiecte din industria navală românească. Este cea mai modernă și cea mai complexă navă construită vreodată în România, inclusiv înainte de ’90. Nu numai construită, dar și proiectată în România.

Nava construită la Galați are 160 de metri lungime, un echipaj de 32 de oameni și va putea duce în Antarctica 120 de cercetători australieni.

Spărgătorul de gheață are la bord mai multe laboratoare cu aparatură de ultima generație.

Numele, „Nuyina”, i-a fost dat de câțiva elevi australieni. În limba aborigenilor din Tasmania înseamnă „Luminile Sudului”.

Compania care a construit modernul spărgător de gheață are 50 șantiere pe mai multe continente.

Arnout Damen, președinte Damen Group: Avem în grup în jur de 9-10.000 de oameni şi aproape 50% dintre angajați muncesc în România. Am mutat multe operaţiuni din Olanda în România, pentru că avem acolo oameni talentaţi, cărora le place să construiască nave. Asta face România una dintre cele mai bune ţări din UE pentru construcţia de nave. Dacă ne uităm şi la şantiere, mai ales la Mangalia, dar bineînţeles şi la Galaţi, sunt printre cele mai bune din Uniunea Europeană.”

Nuyina se pregătește din nou pentru un voiaj test de o lună și jumătate.

Nava construită la Galați va naviga până undeva în apropierea Groenlandei și va trebui să spargă gheață de 1,65 metri, cu o viteză constantă de 3 noduri, cam 5,6 km pe oră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite