EXCLUSIVITATE Forumul Judecătorilor va încerca să îl ajute pe magistratul afgan care a cerut prin intermediul Știrilor TVR protecția statului român
30 Septembrie 2021, 17:02 (actualizat 30 Septembrie 2021, 19:34)
(actualizat 30 Septembrie 2021, 19:34) | Știrile TVR

Forumul Judecătorilor din România este în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe și luptă pentru scoaterea din Afganistan a mai multor judecători, femei și bărbați, aflați pe lista neagră a talibanilor. Printre aceștia se numără și magistratul afgan care a judecat doar cazuri de violență împotriva femeilor și care a cerut ajutorul Știrilor TVR.

Mohamad, judecătorul afgan, soția sa și fetița în vârstă de 3 ani doresc să scape din țara condusă de talibani și să trăiască în România.

Cei de la Forumul Judecătorilor spun că primesc săptămânal astfel de cereri și că, împreună cu MAE, încearcă să ajute.

Se pare că în Afganistan sunt în jur de 240 de femei judecător, însă este clar că nu doar ele sunt în pericol. Toți magistrații se ascund acum și ar vrea să fugă din țară.

Vicepreședintele Forumului Judecătorilor, Lucia Zaharia, spune că cei mai mulți dintre judecătorii afgani care cer ajutor nu au pașapoarte și nu pot fi luați prea ușor nici dacă ajung într-o altă țară.

Printre cei 139 de afgani salvați de autoritățile de la București și aduși în Romania la începutul acestei luni s-au aflat și magistrați descoperiți și puși pe lista MAE de Forumul Judecătorilor. Au fost 45 de persoane, 7 judecători și familiile lor.

Potrivit Ministerului de Externe, în acest moment, autoritățile române analizează cererile a 8 magistrați afgani care au cerut protecție după venirea la putere a talibanilor.