EXCLUSIVITATE În interiorul laboratorului de testare pentru coronavirus de la Institutul Cantacuzino. Biochimiștii, în prima linie a luptei cu COVID-19
04 Aprilie 2020, 20:32
(actualizat 05 Aprilie 2020, 12:47)

Institutul Cantacuzino aproape și-a dublat capacitatea de testare pentru COVID-19. Laboratorul instituției a procesat aproape 500 de teste într-o singură zi, în timp ce luna trecută nu putea verifica mai mult de 250. Biologii și chimiștii instituției lucrează non-stop, în ture, pentru a putea verifica probele trimise de spitalele din zonă. O echipă a TVR a filmat în laboratorul Institutului Cantacuzino. Un reportaj ÎN EXCLUSIVITATE, realizat de Adelin Petrișor și Romeo Stancu.

La Institutul Cantacuzino ajung în permanență probe de la toate spitalele din Capitală și din județele limitrofe.

Biologii și chimiștii care le procesează lucrează în ture de câte 7 ore. Probele care ar putea conține noul coronavirus sunt prelucrate în condiții de maximă securitate.

După ce pregătesc probele sub hota specială, acestea sunt introduse într-un aparat PCR, care le analizează. PCR este acronimul în engleză pentru "reacție de polimerizare în lanț".

Pentru că lucrează frecvent cu virusurile, cei 12 angajați ai laboratorului sunt testați foarte des.

Institutul Cantacuzino încearcă să crească numărul de probe pe care le procesează zilnic, însă trebuie să fie pregătit și pentru eventualitatea în care bio-chimiștii sau laboratorul ar putea fi contaminați.

O parte din angajații laboratorului Infecții Virale sunt izolați acasă. Ei sunt pregătiți să vină la serviciu în cazul în care actuala echipă s-ar putea contamina.