EXCLUSIVITATE Mariupol, portul care leagă Ucraina de Occident. Cel mai negru scenariu al serviciilor de informații ucrainene și americane arată că este posibil un atac pe mare aici

31 decembrie 2021, 19:32

Portul Mariupol este cel mai mare de la Marea Azov, o adevărată poartă a Ucrainei spre lume. Cele mai industrializate regiuni ale țării, Donețk și Lugansk, depind de forța acestui port.

Până în 2014, 15 milioane de tone de mărfuri erau încărcate în vapoare aici, în fiecare an, mai ales minereu metalifer și metale, cărbune și lut.

După anexarea Crimeii, portul a început să fie tot mai puțin folosit, iar 4 ani mai târziu, cantitatea de mărfuri încărcată scăzuse de 3 ori.

Igor Barskzi, directorul portului din Mariupol:Pe teritoriul necontrolat de către Guvernul ucrainean au rămas foarte multe obiective care erau conectate la portul Mariupol, aici vorbim despre combinate metalurgice, mine de cărbune, zăcăminte de lut. Rezultatul este că metalul exportat a scăzut până la 4 milioane de tone; iar această cantitate este asigurată de două combinate care sunt amplasate în Mariupol. Fluxul de cărbune a dispărut complet„.

Vlad Ungar, jurnalist TVR:Portul Mariupol este un punct strategic extrem de important din punct de vedere militar și comercial la Marea Azov. Cel mai negru scenariu al serviciilor de informații ucrainene și americane arată că este posibil un atac pe mare aici, prin care soldații ruși ar putea să preia controlul portului„.

Dacă Ucraina pierde controlul portului, ar îngropa economic zona.

Nu suntem o bază militară, pentru aceasta avem flotă militară care este dislocată în Marea Azov. Probabil ei sunt pregătiți să respingă un eventual atac. Dacă Marea Azov nu va mai fi accesibilă, atunci tot fluxul de mărfuri va trebui mutat în Marea Neagră. Acest lucru va influența capacitatea agenților economici de a-și vinde mărfurile și de a face față concurenţei„, spune directorul portului din Mariupol, Igor Barskzi.

În ultimii ani, în regiunea portului au prosperat și traficanții de arme. O recunoaște și Kysko Artem, un polițist cu 21 de ani de experiență, care luptă cu contrabandiștii.

Portul Mariupol e de fapt un ultim bastion ucrainean din sud-estul țării. Dacă pierd controlul acestui oraș de la Marea Azov, ucrainenii pierd de fapt o poartă comercială și strategică spre Occident.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite