EXCLUSIVITATE Povestea lui Cristi, un român evacuat din Kabul. Un drum de 2 kilometri până la aeroport, parcurs într-o săptămână

24 august 2021, 17:36

Cei 14 agenți de securitate români se aflau într-o tabără situată la câțiva kilometri de aeroportul din Kabul. După ce capitala a căzut în mâinile talibanilor, aici s-au adunat peste 400 de angajați ai unei companii canadiene de securitate. Pentru ca oamenii să poată ajunge la aeroportul din Kabul, a fost nevoie de 5 zile de negocieri. Cristi, un fost luptător din forțele speciale ale armatei, acum contractor civil cu 7 ani de misiuni în Africa și Asia, povestește cât de complicate au fost discuțiile. De cel puțin 2 ori plecarea spre aeroport s-a amânat în ultima clipă, iar ca să poată fi evacuați, agenții de securitate au fost obligați să le lase talibanilor tot armamentul.

În cea de-a cincea zi, talibanii i-au înghesuit pe cei 400 de agenți de securitate în autobuze și au plecat spre aeroport. Din cauza punctelor de control, dar și a miilor de afgani care încercau să fugă, drumul de câțiva kilometri a durat aproape o oră. La un moment dat, lângă aeroport, talibanii i-au abandonat pur și simplu.

Românii au așteptat 3 ore până să fie primiți în zona sigură. Au putut să respire ușurați abia în momentul în care s-au îmbarcat în avionul C-130 Hercules al Armatei Române.

Cristi este de părere că, deși nu le-au spus absolut tot, familiile au suferit acasă poate mai mult decât au făcut-o ei în Kabul. Soția și prietenii lui au fost siguri că nebunia s-a terminat abia în momentul în care l-au văzut pe Aeroportul Militar Otopeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă