EXCLUSIVITATE Regina Mamă Elena – întoarcerea acasă | Exilul la Villa Sparta. Regele Mihai avea voie să meargă doar două luni pe an la mama lui, în Florența

16 octombrie 2019, 20:31

Dr. Alessandro Cioni, actualul proprietar al Villei Sparta: A fost casa sa în toţi aceşti ani, unde a trăit, noi credem că fericită, pe perioada exilului ei. Asta şi pentru că Regina nu era singură. Făcea parte din comunitatea anglo-florentină care înconjoară Colina din Fiesole„.

Dar Principesa Elena și fiul ei Mihai au suferit cumplit după această despărțire. Mihai avea voie să o mai vadă doar două luni pe an, la Villa Sparta, unde venea însoțit de consilieri regali care-i dădeau rapoarte amănunțite lui Carol.

Alexandru Groza, istoric, coautor al volumului „Elena a României”: Un exemplu cât de aberantă era situația – într-una din perioadele în care stătea cu mama lui, a făcut o criză de apendicită foarte puternică. Regina Mamă a spus ‘vreau să îl duc la spital’, la care unul dintre aghiotanți imediat a spus ‘nu aveți aprobarea să îl scoateți din casă’„.

Cum Regele Carol și-a dat greu acordul, micuțul Mihai a fost operat fără anestezie, pentru că risca să-și piardă viața.

În Florența, Regina Mamă i-a ajutat pe localnici. Unul dintre copiii pe care i-a botezat trăiește.

Federico Frediani, avocat, finul din Florența al Reginei Mamă: „Eu m-am născut în această vilă în 1939, locuitorii erau prieteni între ei. S-a întâmplat ca mama mea să aibă ocazia să o cunoască pe Regină și când se cunoscuseră erau destul de apropiate pentru a-i putea cere Reginei să-mi fie nașă în Biserica catolică”.

Tot în această perioadă, s-a împrietenit cu Salvatore Ferragamo, celebrul designer de încălțăminte.

Domenico Savini, istoric, genealogist în Florența: „Există fotografii cu tiparele de încălţăminte cu care Ferragamo îi lua măsurile Reginei Elena. Ea venea aici, pe Via Tuornaboni, pentru că era mare clientă a tuturor buticurilor de aici – Gucci, Ferragamo, produse tipic florentine„.

Exilul a luat sfârșit în 1940, odată cu destrămarea României Mari și exilarea Regelui Carol al II-lea. Mihai a redevenit Rege, dar țara era condusă de mareşalul Ion Antonescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite