EXCLUSIVITATE Reportaj TVR de la Kiev: Cum se simte frica unei confruntări cu Rusia în Ucraina? Răspund parlamentari, tineri de pe stradă și victime ale opresiunii rusești

29 decembrie 2021, 20:41

Kiev, 2021. În inima orașului, lângă Hotel Ukraina, e un zumzet continuu. Nimic nu pare să poată opri însă pregătirile pentru sărbători ale oamenilor. Dintr-un colț al pieței, semețe, statuile poleite cu aur parcă îi privesc pe toți cei care traversează bulevardul și le amintesc că în 2014, aici s-a scris o pagină importantă din istoria Ucrainei. Oamenii au îndrăznit atunci să întoarcă pentru prima dată spatele Rusiei și să privească cu speranță spre Europa.

Vlad Ungar, jurnalist TVR: În urmă cu opt ani, pe străzile din zona centrală a capitalei Kiev, ucrainenii aproape că au simțit gustul libertății și al democrației. Timp de patru luni, cât a durat Euromaidan-ul, ucrainenii au arătat lumii întregi că își doresc ca țara lor să fie parte din Uniunea Europeană. În februarie 2014, însă, a venit și reacția Rusiei care a ocupat Crimeea, iar mai apoi a anexat-o.

Au fost opt ani de dispute cu Kremlinul, dar acum, la granița dintre Rusia și Ucraina tensiunile au ajuns la cote nemaîntâlnite. Acest parlamentar proeuropean, spre exemplu, consideră că nu se poate negocia cu liderul de la Kremlin.

ARIEV VOLODYMYR, membru al parlamentului Ucrainei: Această infrastructură militară a fost construită ca să fim pregătiţi pentru o invazie în orice secundă, chiar dacă armata rusă nu a adus toţi ofiţerii şi soldaţii în acest moment, dar ei pot fi transferaţi pe teren, să opereze echipamentele în două – trei zile.

Acești tineri urmăresc permanent pe rețele de socializare ce se întâmplă la graniță.

„Cred că Ucraina ar putea să fie în Uniunea Europeană, dar e foarte greu să ajungă acolo. Politică din Ucraina a întârziat aderarea. Sunt de acord că această agresiune este evidentă şi noi trebuie să ne protejăm ţara”.

Ariev Volodymyr a condus delegația Ucrainei la Adunarea parlamentară a Consiliului UE în perioada 2014 -2019 și crede că mișcarea liderului de la Kremlin de la graniță e de fapt un semnal penntru toată Europa.

ARIEV VOLODYMYR, membru al parlamentului Ucrainei: Planul minim pe termen lung al lui Putin este să refacă Uniunea Sovietică. România s-a aflat în această zonă în perioada Uniunii Sovietice, aşa că niciodată să nu vă aşteptaţi de la un prădător să se abţină de la carne, dacă nu îl puneţi în cuşcă.

Acest bărbat a simțit pe pielea lui reacția Rusiei după Euromaidan, a fost bătut de separatiști, a văzut scene de coșmar și rememorează acum momentele de groază și bătăile cumplite din timpul ciocnirilor violente din 2014.

„Au venit cei din DNR (nr- Republica Populară Doneţk), m-au urcat într-o maşină şi mi-au pus un sac pe cap. Pe mine m-au dus în Kramatorsk, au ,,lucrat cu mine”, m-au bătut până am rămas fără dinţi în gură. Ceea ce se petrecea atunci în oraş era un coşmar, aici se trăgea, se omorau oameni, erau furturi, tâlhării, violuri, erau sechestrate maşini”.

Ucrainenilor le rămâne doar speranța că vor putea decide singuri soarta țării, fără implicarea liderilor de la Kremlin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă