EXCLUSIVITATE Românii de lângă România. Cererile pentru redobândirea cetățeniei române s-au dublat în regiunea Odesa

2 noiembrie 2018, 21:39

Odesa, Consulatul General al României. Oameni de toate vârstele vin aici încă de la primele ore ale dimineții să depună cereri de redobândire a cetățeniei române.

Sunt etnici români care trăiesc în satele și orașele din regiune. Vor să obțină pașaportul românesc.

Mulți strămoși de-ai noștri sunt români și doresc și eu să devin româncă.

Ne deschid ușa în Europa și este foarte bine. Vreau să văd castelul lui Dracula!

Numărul cererilor de redobândire a cetățeniei române s-a dublat după ce, de la începutul anului trecut, au fost eliminate taxele consulare, echivalentul a 300 de dolari.

Emil Rapcea, consulul general al României la Odesa: „Sumele acestea contau, și atunci, pentru ei, orice serviciu consular pe care îl pot cere acum devine mai atractiv pentru că totul e gratuit”.

Și numărul asociațiilor care promovează identitatea românească în zonă a crescut. Sunt 5 acum.

„Am reusit să înregistrăm prima asociație în orașul Ismail. (..) S-a înființat prima asociație a românilor din orașul Reni – ‘Reni’, așa se numește” – Valentin Stroia, director în cadrul administrației orașului Ismail.

Chiar dacă statul român le oferă elevilor o bursă de studiu de 50 de dolari pe lună, cea mai mare problemă rămâne lipsa accesului la limba maternă.

Vadim Bacinschi, publicist: „Cu 27 de ani în urmă, când Ucraina a devenit stat suveran, erau 80 de școli cu predarea integrală în limba română (…) Acum au rămas numai două școli. Celelalte sunt școli mixte”.

Pentru comunitățile de români de aici, Odesa este mai aproape decât Bucureștiul. Oamenii își câștigă traiul cum pot.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Piețele din Odesa sunt pline de etnici români care vin aici să vândă mâncare și băuturi”.

Ucraina nu recunoaște dubla cetățenie. Din acest motiv, mulți etnici români din regiunea Odesa ezită să depună acte pentru redobândinarea unui drept istoric.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă