EXCLUSIVITATE Un judecător afgan aflat pe lista neagră a talibanilor cere României ajutor pentru a putea fugi din țară. Magistratul a judecat doar cazuri de violență împotriva femeilor

28 septembrie 2021, 20:52

Judecătorul afgan care cere României ajutor pentru a putea fugi din țara condusă de talibani are 35 de ani. Este tatăl unei fetițe de 3 ani, iar soția sa este jurnalist și sportiv de performanță.

În ultimii ani, bărbatul, căruia îi vom spune Mohamad, a judecat la o curte de apel doar cazuri de violență împotriva femeilor: de la bătăi și violuri, căsătorii forțate și până la omoruri. Acum, trebuie să fugă pentru a-și salva viața și familia.

Mohamad, judecător afgan: Suntem într-o situaţie foarte grea. Eu şi familia mea ne ascundem prin Afganistan. Dacă talibanii sau alţi detinuţi eliberaţi din închisori ne vor găsi, ne vor omorî. În fiecare noapte sau cel mult la 2-3 zile, ne schimbăm ascunzătoarea din cauză că situația este extrem de periculoasă.

Din motive de securitate, judecătorul și familia sa ies afară doar noaptea. Bărbatul spune că dorm în condiții improprii și abia-și asigură hrana.

După ce a citit despre operațiunea de evacuare românească, s-a hotărât să ceară ajutorul Ministerului Afacerilor Externe și mai multor organizații neguvernamentale de la noi din țară pe care le-a găsit pe internet.

Mohamad, judecător afgan: România este o ţară în care domneşte pacea. A cooperat cu Afganistanul în ultimii 20 de ani. Oamenii, guvernul de acolo respectă drepturile omului, drepturile femeilor. Este o ţară bună. Cred că fiica mea ar putea avea un viitor strălucit acolo, ca şi noi de altfel. Vrem să scăpăm de aici, să supravieţuim, să o luăm de la capăt cu o viaţă liniştită, normală.

Mohamad este judecător de peste 8 ani. El a lucrat în mai multe provincii ale Afganistanului. Știe foarte bine ce pot face talibanii. În urmă cu vreo 5 ani, a scăpat ca prin minune după ce extremiștii religioși au deschis focul în sala sa de judecată.

Mohamad, judecător afgan:Îl rog frumos pe ministrul Bogdan (n.r. Aurescu) să ne ajute, să ne scoată din Afganistan pentru o viață liniştită în România. Vă rugăm frumos să ne ajutaţi. Suntem în pericol iminent. Mai devreme sau mai târziu, talibanii şi cei pe care i-am condamnat se vor răzbuna. Ne vor omorî!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite