Rafila, la TVR: Testarea gratuită a nevaccinaților, limitată la cel mult 45 de zile. Gheorghiță: Certificatul COVID, rol de triaj epidemiologic

11 decembrie 2021, 13:43

Ministrul Sănătății a declarat la TVR că testarea gratuită a persoanelor nevaccinate, odată cu introducerea certificatului covid, nu se va face pe perioada nelimitată.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „În coaliție, înainte de formarea guvernului, s-a discutat și această perioadă propusă a fost între 30 și 60 de zile, probabil o să ajungem undeva la jumătatea acestora, 42- 45. Daca o persoană se hotărăște să se vaccineze până, în momentul în care poate să primească certificatul verde pentru vaccinarea completă, este un interval de timp care poate să ajungă la 42 de zile.”

Specialiștii în sănătate spun că certificatul verde ar trebui să prevină un nou val de infectări.

Valeriu Gheorghiță: „Noi nu trebuie să ajungem cu implementarea certificatului într-un val de îmbolnăvire, ci trebuie să prevenim apariția acelui val de îmbolnăvire.  Avem nevoie de acest certificat, pentru că rolul lui este şi de triaj medical, de triaj epidemiologic.”

Cătălin Cîrstoiu, manager spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: „Eu cred că și la noi este o soluție benefică, dar ar trebui însoțită cumva și de altele, cum ar fi extinderea sau implementarea unei vaccinări mai intense dacă nu chiar obligatorii la anumite categorii profesionale cu risc sau testarea.”

România se pregătește pentru valul 5 de COVID. Însă nu doar asigurarea medicamentelor și locurilor din spitale sunt esențiale, atrag atenția medicii, care de aproape 2 ani de zile lupta împotriva coronavirusului.

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului clinic de boli infecțioase „Victor Babeș” din București: „Problema însă este rezerva de energie umană, care este pe cale de secătuire, și cred că n-ar trebui să forțăm situația expunând din nou spitalele la un val imens de pacienți, ci ar trebui să ne vaccinăm ca să nu ajungem în aceeași situație ca și în valul 4.”

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România: „Toată lumea este de acord că avem nevoie de certificatul verde şi acest lucru este adevărat, chiar avem mare nevoie. Cum vom face în România, probabil asta va fi o decizie politică. Important e să fie.”

Ministerul Sănătății vrea ca legea certificatului COVID să fie adoptată de Parlament până la finalul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite