Experți: Varianta Omicron poate da și sute de mii de cazuri pe zi. Unele date sugerează că transmiterea se face și prin aerosoli
16 Decembrie 2021, 20:51 | Știrile TVR

Autorităţile se pregătesc pentru o nouă avalanşă de cazuri de Covid din ianuarie-februarie, de la varianta Omicron. Le-au cerut deja unităţilor de primiri urgenţe să găsească spaţii în plus pentru pacienţi. Noi date sugerează că omicron se transmite prin aerosoli, nu doar prin picături. Riscurile sunt mult mai mari pentru cei neimunizați, așa că medicii fac apel la oameni să se vaccineze. De la jumătatea lunii viitoare, și copii de peste 5 ani pot fi vaccinați.

Creşterea numărului de cazuri cu tulpina Omicron este exponenţială în ţări precum Danemarca, Norvegia sau Marea Britanie. Medicii avertizează că răspândirea ar putea fi mult mai extinsă fără măsuri de protecţie.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale  de vaccinare: "Sunt deja date care sugerează şi transmiterea prin aerosoli, nu doar prin picături, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise, slab ventilate."

Experţii străini spun că, fără măsuri clare de limitare a răspândirii, se poate ajunge la cifre uriaşe. Cei din Norvegia cred că pot fi chiar și 300.000 de cazuri pe zi faţă de 1.000 câte sunt acum. Iar în Marea Britanie, la un milion pe zi, de la 70 - 75 de mii, în prezent. Britanicii au deja un deces cu Omicron.

Cătălin Alexandru, director general în cadrul DU: "Ne aşteptăm ca spre sfârşitul lunii ianuarie - începutul lui februarie să ne confruntăm cu o recrudescenţă şi cu un al cincilea val.  Ne aşteptăm ca o bună parte să ajungă şi la UPU. Le-am solicitat să evalueze deja posibilitatea de extindere a spaţiilor"

În alte ţări, majoritatea cazurilor sunt uşoare sau asimptomatice, dar au fost înregistrate la persoane protejate cel puţin parţial datorită vaccinării sau trecerii prin boală. Nu ştim dacă persoanele vulnerabile vor face sau nu forme uşoare, explică medicii. Iar la noi, doar un sfert dintre cei peste 80 de ani sunt vaccinaţi.

Valeriu Gheorghiță: "Să nu plecăm de la ideea că nouă nu o ni se întâmple. La cât de contagioasa este această variantă, e puțin probabil ca, cel puțin în zone cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus, de aceea e importantă protecția."

Medicii fac apel către oameni nu doar să se vaccineze cât mai repede, ci să facă şi doza booster.

Oficialii estimează că de la jumătatea lui ianuarie va începe şi vaccinarea copiilor care au între 5 şi 12 ani.

Cum noua variantă ocoleşte parţial răspunsul imun, sunt esenţiale şi celelalte măsuri de protecţie - masca, distanțarea şi igiena.

Rata de reproducere a virusului - care arată câte infectări generează un caz - a crescut de la 0,6 la aproape 0,9 și urmează să resimțim în curând efectul sărbătorilor.

În România au fost deja confirmate 11 cazuri cu varianta Omicron, unul - din comunitate.