Experții avertizează că inteligența artificială reprezintă o amenințare și un risc pentru sănătatea oamenilor

Inteligenta artificială
Inteligenta artificială
10 mai 2023, 14:09

Inteligența artificială are potențialul de a revoluționa asistența medicală prin îmbunătățirea diagnosticării bolilor, găsirea unor modalități mai bune de tratare a pacienților și extinderea îngrijirii la mai multe persoane.

Dar dezvoltarea inteligenței artificiale are, de asemenea, potențialul de a produce efecte negative asupra sănătății, potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății din Marea Britanie, SUA, Australia, Costa Rica și Malaezia, care au scris în revista BMJ Global Health.

Riscurile asociate cu medicina și asistența medicală „includ potențialul ca erorile de inteligență artificială să provoace prejudicii pacienților, probleme privind confidențialitatea și securitatea datelor și utilizarea inteligenței artificiale în moduri ce vor agrava inegalitățile sociale și de sănătate”, au spus aceștia.

Un exemplu de prejudiciu, au spus ei, a fost utilizarea unui pulsoximetru bazat pe IA care a supraestimat nivelul de oxigen din sânge la pacienții cu pielea mai închisă la culoare, ceea ce a dus la tratarea insuficientă a hipoxiei acestora.

Dar aceștia au avertizat, de asemenea, cu privire la amenințări la scară mai largă, la nivel global, din partea inteligenței artificiale la adresa sănătății umane și chiar a existenței umane.

IA ar putea dăuna sănătății a milioane de oameni prin intermediul factorilor sociali determinanți ai sănătății, prin controlul și manipularea oamenilor, prin utilizarea armelor autonome letale și prin efectele asupra sănătății mintale ale ratei șomajului în masă în cazul în care sistemele bazate pe IA ar înlocui un număr mare de lucrători.

„Atunci când sunt combinate cu capacitatea, care se îmbunătățește rapid, de a distorsiona sau de a denatura realitatea cu falsuri profunde, sistemele de informare bazate pe IA pot submina și mai mult democrația prin provocarea unei prăbușiri generale a încrederii sau prin stimularea diviziunii și a conflictului social, cu impacturile ulterioare asupra sănătății publice”, susțin ei.

Amenințările apar, de asemenea, din cauza pierderilor de locuri de muncă care vor însoți implementarea pe scară largă a tehnologiei IA, estimările variind de la zeci la sute de milioane în următorul deceniu.

„În timp ce ar exista multe beneficii în urma eliminării muncii repetitive, periculoase și neplăcute, știm deja că șomajul este puternic asociat cu rezultate și comportamente negative asupra sănătății”, a declarat grupul.

„În plus, nu știm cum va reacționa societatea din punct de vedere psihologic și emoțional la o lume în care munca este inaccesibilă sau inutilă, și nici nu ne gândim prea mult la politicile și strategiile care ar fi necesare pentru a rupe asocierea dintre șomaj și sănătate precară„, au mai spus aceștia.

Dar pericolul reprezentat de inteligența generală artificială care se îmbunătățește singură, care, teoretic, ar putea învăța și îndeplini întreaga gamă de sarcini umane, este atotcuprinzător, au sugerat experții.

„Acum căutăm să creăm mașini care sunt mult mai inteligente și mai puternice decât noi înșine. Potențialul ca astfel de mașini să aplice această inteligență și putere, fie în mod deliberat sau nu și în moduri care ar putea dăuna sau subjuga oamenii, este real și trebuie luat în considerare. Odată cu creșterea exponențială a cercetării și dezvoltării IA, fereastra de oportunitate pentru a evita daunele grave și potențial existențiale se închide”, au explicat experții.

„Este nevoie de o reglementare eficientă a dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale pentru a evita răul”, au avertizat ei. „Până la instituirea unei astfel de reglementări, ar trebui instituit un moratoriu privind dezvoltarea inteligenței generale artificiale care se autoperfecționează”.

Separat, în Marea Britanie, o coaliție de experți în domeniul sănătății, experți independenți în verificarea faptelor și organizații caritabile din domeniul medical au cerut ca viitorul proiect de lege al guvernului privind siguranța online să fie modificat pentru a lua măsuri împotriva dezinformării în domeniul sănătății.

„O modalitate esențială prin care putem proteja viitorul sistemului nostru de sănătate este să ne asigurăm că companiile de internet au politici clare cu privire la modul în care identifică dezinformarea dăunătoare pentru sănătate care apare pe platformele lor, precum și abordări consecvente în combaterea acesteia”, a scris grupul într-o scrisoare deschisă adresată lui Chloe Smith, secretar de stat pentru știință, inovare și tehnologie.

„Acest lucru va oferi utilizatorilor o protecție sporită în fața riscurilor și va îmbunătăți mediul de informare și încrederea în instituțiile publice”, a mai notat grupul.

Semnată de instituții precum British Heart Foundation, Royal College of GPs și Full Fact, scrisoarea solicită guvernului britanic să adauge la proiectul de lege o nouă prevedere cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, care ar impune celor mai mari rețele de socializare să adauge noi reguli la condițiile lor de utilizare care să reglementeze modul în care acestea moderează dezinformările legate de domeniul sănătății.

Will Moy, directorul executiv al Full Fact, a declarat: „Fără acest amendament, proiectul de lege privind siguranța online va fi inutil în fața dezinformării dăunătoare din domeniul sănătății.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite