Experiment eșuat în Finlanda, care ar fi trebuit să reducă rata șomajului

9 februarie 2019, 13:28

– „În timpul experimentului primeaţi 560 de euro pe lună. Era de ajuns ca să trăieşti?”

– „Da. Doar ca să trăieşti şi nimic mai mult!”

Aila este unul dintre participanții la acest experiment care, în cei doi ani,  nu a reușit să-și găsească nicio slujbă, iar acum se află exact acolo unde era în 2017: completează hârtiile necesare acordării ajutorului de șomaj.

Tania, însă, de 30 de ani, a avut noroc.

Tania: „La început am fost foarte sceptică în privinţa acestui venit de bază, dar apoi mi-am zis că e genială ideea. Cred că mi-a schimbat viaţa”.

Datele obținute în cei doi ani au fost studiate cu atenție de cercetătorii care au tras o singură concluzie: NU FUNCȚIONEAZĂ!

PIRKKO MATTILA, ministrul Muncii din Finlanda: „Experţii au spus că ar fi foarte scump să punem mecanismul în funcţiune la nivel naţional”.

Finalnda, care se confruntă cu o rată a șomajului de peste 8 la sută, a oferit șomerilor acești bani fără să le ceară nimic în schimb.

Mai mult, dacă și-ar fi găsit de lucru, așa cum este cazul Taniei, plățile nu s-ar fi oprit. Guvernul a vrut să vadă dacă atunci când ai un venit minim garantat te poți ocupa de reorientarea profesională sau îți poți căuta un loc de muncă, fiind mai relaxat. A fost un eșec. Totuși, mecanismul este aplicat în prezent în mai multe țări europene și africane, obiectivul este însă altul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite