Experimente cu rachete și avioane care combat grindina și seceta

26 aprilie 2022, 17:53

La Iași au început experimentele care vizează creșterea nivelului de precipitații în zonele grav afectate de secetă. Două avioane vor interveni pentru stimularea ploilor. Experimentele vor dura 10 zile și se vor desfășura pe 22.000 de hectare, în județele din Moldova.

DANIEL FLOREA, directorul operatorului de la Unitatea de Combatere a Grindinii Iaşi: Aceste avioane au în dotare pe aripi acrosate o serie de cartușe torțe care care conțin iodură de argint și clorură de calciu și ard 3 minute.

Substanțe speciale vor fi dispersate direct în nori sau deasupra acestora. Soluțiile vor fi alese în funcție de tipul norilor. Astfel de experiențe au mai fost făcute în 2019 și 2021, la Constanța.

DAN AXINTE, manager de proiect: Am obținut o creștere a precipitațiilor mulțumitoare.

Același experiment se va face și în sudul țării. Este ultima etapă înaintea studiilor de fezabilitate. Două astfel de centre se vor înființa pe teritoriul României și vizează regiunile Moldovei, Munteniei și Olteniei, unde culturile suferă din cauza secetei de mai mulți ani. Banii pentru studii au fost alocați de Guvern în martie.

GHEORGHE CĂUNEI FLORESCU, președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină: Avem fondurile necesare. În același timp, o putem folosi și la combaterea grindinei, acolo unde nu se pot folosi rachete.

Pentru asta, e nevoie de avioane speciale. Autoritățile vor, pentru început, să cumpere opt astfel de aeronave prin Programul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă.

Nicolae Vasile Iapar: Partea de a provoca aceste precipitaţii cu aviaţia utilitară eu zic că e binevenită pentru toţi fermierii din România. De 4 ani avem secetă excesiv de accentuată, e nevoie, e necesar.

În țară avem aproape o sută de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Suprafața agricolă totală care poate fi protejată de căderile de grindină depășește acum 2,2 milioane de hectare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă