Expert militar: Planul inițial al lui Putin a eșuat complet. În acest ritm, războiul ar putea continua zeci de ani pentru Rusia

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
6 iunie 2022, 12:32

Analistul a făcut o radiografie a celor o 100 de zile de război într-un interviu pentru site-ul Meduza.

Argumentele lui Mykhailo Samus:

„Planul inițial al lui Putin a eșuat complet. Care a fost planul Kremlinului? Îl numesc Afganistan ‘79 plus Cehoslovacia ‘68. În decurs de câteva ore, forțele ruse [trebuiau] să intre la Kiev, să-l ucidă sau să-l aresteze pe Zelenski și anturajul său și să-l înlocuiască cu [fostul președinte detronat al Ucrainei, Viktor] Ianukovici. Trupele ruse se deplasează în orașele ucrainene și își stabilesc posturi permanente, ca în Cehoslovacia în ’68, și intră Rosgvardiya [Garda Națională Rusă].

Potrivit ofițerilor ruși de informații, ucrainenii ar fi trebuit să aibă un răspuns neutru sau pozitiv la o astfel de întorsătură a evenimentelor. A cincea coloană recrutată [în Ucraina] — care a fost raportată [lui Putin] — ar fi organizat noi administrații, forțele de securitate ar fi trecut de partea rusă și, astfel, nu ar fi trebuit să existe deloc război. Cu alte cuvinte, forțele ruse nu se pregăteau pentru un război.

În realitate, nimic din toate acestea nu a decurs conform planului. Datorită adoptării legii „Cu privire la Fundamentele Rezistenței Naționale”, a fost creată Apărarea Teritorială Voluntară. Acestea sunt unități de voluntari care funcționează constant. Oamenii [care li se alătură] duc vieți obișnuite, își desfășoară treburile ca de obicei, dar merg la antrenament o dată pe lună. Au unități, arme. Când grupurile ruse de recunoaștere și sabotaj – forțe de operațiuni speciale – au început să intre în Kiev, s-a dovedit că pe străzi erau aproximativ 20.000 de voluntari înarmați. Toate aceste grupuri de recunoaștere și sabotaj au fost pur și simplu distruse.

Acest model [de Apărare Teritorială] este foarte eficient în timp de pace, și cu atât mai mult în timp de război, pentru că acești oameni știu deja ce să facă în caz de agresiune. După începutul invaziei pe scară largă [la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie], au existat rânduri de voluntari care căutau să se înroleze în Apărarea Teritorială. [Trupele ruse] nu au luat Harkovul deoarece există o forță de apărare teritorială atât de puternică acolo, care a devenit și mai organizată și mai puternică odată cu trecerea timpului. La fel şi-n cazul Kievului. Cred că acesta a fost un șoc pentru comandamentul rus.

Lanțurile logistice lungi ale armatei ruse, lungi de sute de kilometri, indică, de asemenea, faptul că nu se pregăteau de război. Coloanele rusești care înaintau au intrat [pe teritoriul Ucrainei] și au fost distruse, pentru că nu aveau logistică. Aparent, ei au presupus că, din moment ce nu va exista de fapt un război, ar putea să conducă calm spre Kiev și în alte orașe și să organizeze logistica mai târziu, odată ce lucrurile se vor fi calmat. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Toate aceste trupe au fost distruse în timpul primei faze a așa-numitei „operațiuni”.

Retragerea armatei ruse din nordul Ucrainei [la începutul lunii martie] a indicat un colaps complet al planului Kremlinului. Aparent, Kremlinul nu a primit informații reale din anumite motive. Aceste informații au fost denaturate fie de FSB, de serviciile militare, fie de [oficiali] din administrația prezidențială. Depinde de ruși să descopere cine a mințit pe cine.

Acum, se pare că generalii i-au promis lui Putin că vor distruge armata ucraineană în Donbas și apoi se vor întoarce la Kiev, în nordul [Ucrainei], în centru și așa mai departe. Acest lucru nu se va întâmpla. După 100 de zile, armata rusă se laudă că a luat Popasna. Desigur, acesta este un rezultat bun, dar nu se simte ca un succes strategic. În acest ritm, războiul ar putea continua zeci de ani pentru Rusia.”

Poziţia forţelor ucrainene care luptă în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei „s-a înrăutăţit puţin”, a apreciat luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters.

„Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac o vreme; au eliberat mai mult de jumătate din oraş. Însă acum situaţia s-a înrăutăţit puţin din nou pentru noi”, a spus oficialul la televiziunea naţională ucraineană.

Severodoneţk este unul din punctele cele mai fierbinţi ale frontului din Donbas, unde Rusia şi-a concentrat forţele în această fază a invaziei în Ucraina începute în 24 februarie.

Acest centru industrial este cea mai mare aglomeraţie urbană aflată încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras ori au fost alungaţi din alte părţi ale Ucrainei, în special din vecinătatea capitalei Kiev. Armata rusă încearcă să cucerească întregul Donbas care a fost parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi din 2014.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite