Exploatarea şi transportul masei lemnoase pe timpul nopţii ar putea fi interzise. Ministrul Mediului speră că această măsură va ajuta la reducerea furturilor din păduri

13 februarie 2022, 15:49

Ministrul Mediului este convins că hoții vor fi descurajați să taie pădurile dacă exploatarea și transportul masei lemnoase vor fi interzise în timpul nopții. Interdicția va veni la pachet cu alte măsuri.

TANCZOS BARNA, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Vom interzice pe timp de noapte exploatarea masei lemnoase din păduri, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale din păduri. În acelaşi timp vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină transportatori autorizaţi.

Datele oficiale arată că doar 2 la sută din totalul activităților de exploatare a masei lemnoase se desfășoară după miezul nopții. Și numai 8 la sută, din transporturi. Chiar și așa, activiștii de mediu spun că interdicția este binevenită.

CIPRIAN GĂLUȘCĂ, coordonator Greenpeace România: Noaptea, majoritatea cetățenilor dorm, la fel și o bună parte din organele de control și atunci spațiul de manevră pentru tot felul de nereguli, fie că vorbim de transport multiplu, transport fără aviz, tot spațiul e mult mai mare. Până nu o vedem publicată într-o HG nu avem o părere, să vă spun sincer. Ea a fost într-un draft, pentru o hotărâre de guvern, acum doi ani de zile în 2020 și a dispărut așa, într-o noapte.

Reprezentanții industriei lemnului atrag atenția asupra riscurilor.

CĂTĂLIN TOBESCU, președinte, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn: Personal, cred că nu-i va încurca pe hoți, dar îi va încurca foarte mult pe oamenii cinstiți, în sensul că sunt situații în care nu este suficient lemn, oamenii trebuie să încarce după o anumită oră. Iarna, ziua este foarte scurtă și nu poți să te oprești din lucru la 5 după amiază, sunt situații cu camioane închiriate în care trebuie să faci în timpul ăla scurt o cursă sau două.

Potrivit Romsilva, anul trecut, din pădurile statului au fost tăiați ilegal peste 35.000 mc de lemn, în valoare de 16 milioane lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite