Explozii la aeroportul din Kabul. Atacuri sinucigașe și împușcături în mulțimea care aștepta verificarea vizelor. Zeci de morți și peste 100 de răniți. Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul

26 august 2021, 16:59

UPDATE. Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul criminal comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, a relatat site-ul specializat SITE Intelligence, relatează AFP şi Reuters.

Într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, SI susţine că unul dintre combatanţii săi s-au apropiat la mai puţin de „5 metri de militarii americani” şi şi-a declanşat încărcătura explozivă.

La rândul său, Reuters relatează, citând canalul de Telegram al Amaq, că un atentator sinucigaş al SI „a reuşit să ajungă lângă o mare adunare de translatori şi colaboratori ai armatei americane de la tabăra Baran de lângă aeroportul din Kabul şi a detonat centura cu explozibili în mijlocul lor, ucigând 60 de oameni şi rănind peste 100, inclusiv luptători talibani”.

(w620) Unde au av

UPDATE Un oficial din domeniul medical de la Kabul spune că sunt peste 60 de morți și peste 140 de răniți. Printre cei uciși se numără 12 militari americani, potrivit BBC.

UPDATE Adelin Petrișor, jurnalist senior TVR, a comentat evenimentul din studio-ul Știrilor TVR: Este foarte greu de spus cine se află în spatele acestui atac. Însă e ISIS-K, ISIS-Khorasan, o grupare foarte sângeroasă, cu multe atacuri în ultimii ani în Kabul, anul acesta, prin mai, un sinucigaș s-a detonat în poarta unei școli de fete, au murit 85 de oameni și au fost răniți peste 120, era o școală cu fete de 11-15 ani. O grupare vizată de americani, care le-au omorât vreo trei lideri, prin atacuri cu drone. Între talibani și ISIS-K sunt divergențe atât religioase, cât și politice. Cei din ISIS, dacă ei vor fi în spatele acestor atacuri, au spus clar că vor lupta cu talibanii. Atacul ne arată cum va fi Afganistanul în viitor. Cu foarte multe atacuri sângeroase. Să nu credeți că în momentul ăsta talibanii controlează Afganistanul. Peste câteva luni vor fi provincii care vor fi împotriva lor. Afganistanul e o sumă de minorități, sunt foarte multe triburi cu agende diferite și alianțele se pot schimba și de 2-3 ori pe zi.

UPDATE Au existat câteva relatări îngrozitoare despre ceea ce sa întâmplat la aeroportul din Kabul mai devreme astăzi. „Trupuri, carne și oameni au fost aruncați într-un canal din apropiere”, a declarat Milad, care se afla la locul primei explozii, pentru agenția de presă AFP. „Când oamenii au auzit explozia, s-a format o panică totală. Talibanii au început apoi să tragă în aer pentru a dispersa mulțimea de la poartă”, a spus un al doilea martor. „Am văzut un bărbat care se grăbea cu un bebeluș rănit în mâini”.

UPDATE Un oficial taliban a declarat că cel puțin 13 persoane, inclusiv copii, au fost uciși. Un spital condus de o organizație caritabilă italiană a transmis că tratează peste 60 de răniți. Imaginile video încărcate pe internet de un jurnalist afgan arătau o grămadă de corpuri îmbibate de sânge pe o stradă înconjurată de resturi. Omul care o filma plângea.

UPDATE Oficiali americani cred că membri ai grupului ISIS-Khorasan ar fi fost în spatele atacului de la aeroport.

UPDATE Potrivit serviciilor de urgență din Kabul, 6 persoane au murit în drum spre spitale, alte 30 fost rănite. Iar un oficial taliban susține că au murit 13 persoane, incluzând femei și copii.

UPDATE Corespondent BBC la Kabul: „Videoclipurile transmise în online arată grămezi peste grămezi de cadavre, așa că așteptați-vă ca numărul victimelor să crească”.

UPDATE Jurnalistul afgan Bilal Sarwary – care a fost evacuat din țară în urmă cu câteva zile – spune că explozia de pe aeroportul din Kabul s-a produs într-un canal de canalizare în care refugiaților afgani li se verificau documentele de viză. El relatează că un atacator sinucigaș s-a autodetonat în mulțimea de oameni înainte ca un al doilea să deschidă focul.

(w620) Canalul un

UPDATE Atacul inițial de pe aeroportul din Kabul a fost urmat de o a doua explozie și foc cu arme de calibru mic, potrivit lui Jonathan Beale, de la BBC. Ambele explozii au avut loc lângă intrarea porții Abbey în aeroport, unde s-au adunat un număr mare de refugiați afgani în ultimele zile.

UPDATE Mai multe persoane rănite în explozie au fost duse la spital, potrivit unei publicații locale, Tolo News.

 

 

UPDATE Potrivit Al Jazeera, care citează un oficial taliban, bilanțul exploziei ar fi de 11 morți și răniți, în total. Oficialul a spus că numărul include femei și copii și că au fost răniți și talibani.

UPDATE Numărul victimelor exploziei de pe aeroportul din Kabul rămâne neclar, porivit BBC. Oficialii occidentali ceruseră mulțimilor mari adunate în afara porților să părăsească zona în urma avertismentelor cu privire la un iminent – și nespecificat – atac terorist. Cu toate acestea, au existat puține imagini de pe terenul aeroportului astăzi și nu este clar dacă oamenii au ținut seama de avertismente.

UPDATE Cel puțin trei soldați americani au fost răniți, potrivit Reuters, potrivit unui oficial militar.

UPDATE Potrivit BBC, o sursă a Ministerului Apărării din Marea Britanie a declarat: „Nu avem nicio evidență a victimelor militare din Marea Britanie, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță”. Trupele britanice s-au stabilit recent la Abbey Gate, pe aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul.

UPDATE Un oficial american a declarat agenției de presă Reuters că explozia a fost cauzată de un sinucigaș. Detaliile exploziei rămân neclare. Au existat unele rapoarte de focuri de armă pe teren. Casa Albă a confirmat că președintele Biden a fost informat cu privire la evoluții.

Cauzele deflagrației nu sunt cunoscute, potrivit BBC News. Explozia a avut loc la intrarea porții Abbey, unde au fost staționate trupele britanice în ultimele zile. Era una dintre cele trei porți care fuseseră închise în urma avertismentelor cu privire la o amenințare teroristă.

 

 

 

Ambasada SUA de la Kabul le recomandase miercuri cetățenilor americani să nu se deplaseze la aeroport.

Iar un ministru britanic declarase joi: Ameninţarea unui atac iminent pe aeroportul din Kabul este ”extrem de credibilă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă