Expoziție de excepție: Cel mai mare circuit de trenulețe din România, la Arad
22 Mai 2022, 16:57 (actualizat 22 Mai 2022, 22:55)
(actualizat 22 Mai 2022, 22:55) | Știrile TVR

Peste o sută de metri de cale ferată, lată de numai câțiva centimetri și locomotive cât o palmă. Au fost vedetele unei expoziții interactive la Arad denumită - Cu trenul la muzeu. Specialiști în machete din țară și din străinătate, cluburi cu experiență de zeci de ani, au pus cap la cap modulele proprii pentru a crea o lume în miniatură.

Sunt aproape o sută de ani de când primele trenulețe electrice în miniatură au început să fascineze copiii și oamenii mari deopotrivă. Machetele au devenit cu timpul tot mai complicate, mai realiste și mai atractive.

La Arad, sfârșitul saptamanii a reunit colecționari din țară și din străinătate, pasionați de machete și de trenuri. Iar expoziția s-a umplut de copii. Pici de-o schioapă și elevi mai măricei, pricepuți la motoare și locomotive s-au declarat fascinați.

Trenulețele - vechi și noi - străbat sate și orașe, ogoare și pasuni cu animale, trec pe lângă stadioane, șantiere și chiar vile cu piscină. O singură locomotivă costă între câteva sute de euro și câteva mii. Prețul crește cu cât miniaturile sunt mai rare.

Expoziția a cuprins de-a lungul weekend-ului mai multe modele de tren - de la cele cu abur și diesel, până la garniturile de mare viteză.