Exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră au fost reluate după discuții Putin – Erdoğan. Rusia a cerut să nu i se pună piedici în exportul de cereale și îngrășăminte

2 noiembrie 2022, 19:21

Vestea a fost dată de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, sub medierea căruia, alături de cea a ONU, acordul a fost încheiat astă vară.

Recep Tayyip Erdoğan: „După convorbirea telefonică avută ieri cu Vladimir Putin, ministrul apărării Şoigu l-a sunat pe ministrul nostru al apărării Hulusi Akar şi i-a comunicat că transporturile de grâne vor continua aşa cum ne-am înţeles de la miezul nopţii.”

Rusia a anunţat că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit „garanţii scrise” din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor.

În afară de garanțiile scrise din partea Ucrainei privind demilitarizarea culoarului maritim pentru transportul cerealelor, Rusia a mai pus o condiție: Kremlinul vrea să nu i se pună piedici în exportul de cereale și îngrășăminte, sancțiunile pe aceste mărfuri să fie ridicate, iar statele care cumpără din Rusia să nu fie penalizate.

De altfel, Vladimir Putin a explicat ieri că Rusia nu se retrage din acest acord, ci că doar îl suspendă. Presa internațională scrie că de fapt Rusia încearcă să forțeze mâna cancelariilor occidentale ca să-și vândă propriile grâne. Din cauza sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei, mulți au renunțat să mai cumpere cereale din Rusia.

Statutul acordului a fost incert după anunțul făcut de Moscova la sfârșitul săptămânii, mai ales că transporturile care primiseră autorizație dinaintea deciziei rușilor au continuat.

Trei nave pline cu porumb, grâu și ulei de floarea soarelui au părăsit porturile ucrainene ieri spre Istanbul. Autoritățile ruse au fost anunțate și nu au avut nicio obiecție.

CITIȚI ȘI:

Cotația grâului scade după ce Rusia și-a reluat participarea la acordul privind coridorul Mării Negre

Rusia consideră suficiente „garanţiile scrise” din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim. Acordul asupra exporturilor de cereale este reluat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite