Expoziție de pictură în foaierul Teatrului Național. Lucrările aparțin unor pictori care au beneficiat de rezidenţe în Franţa în ultimii 20 de ani

9 decembrie 2021, 09:17

Sunt peste 60 de artişi expozanţi şi peste 100 de lucrări care îmbracă foaierul Media. Pictorii au colaborat de-a lungul vremii cu Asociația Soleil de l’Est, o asociație cu o tradiție de aproape 30 de ani care promovează în străinatate cultura noastră, în special pictura.

Victor Dima, artist plastic: Lucrările au fost expuse în peste 7 – 8 ţări europene, aş enumera, pe lângă Franţa, ţara în care se organizează de regulă taberele cu artiştii expozanţi, au fost itinerate şi în Belgia, Olanda, Germania.

Artist plastic, Valentin Tănase: În Franța sunt invitaţi artişti români pentru rezidenţe de artişti, stagii de creaţie, ei călătoresc în zone de mare interes cultural din Franţa, cum ar fi Parisul, regiunea pariziană, castelele Loarei, regiunea Normandiei, a Bretaniei, coasta de Azur, partea Mediteraneană, locuri în care s-au creat şi s-au multe dintre curentele artistice ale secolului XX .

Cu ce este ieşită din comun? Prin faptul că nu are niciun fel de oprelişte, în privinţa tematicii, a modului de abordare, este o expoziţie absolut liberă, care dă posibilitatea fiecăruia dintre artişti să se exprime cu maximă sinceritate fără să aibă niciun fel de restricţie.

Artist plastic, Daniel Crăciun: Este o lucrare din zona universului vegetal, transfigurat într-un model neosimbolic, nu mă mai refer la descrierea realistă, e vorba de o transfigurare la nivel simbolic, ramuri, tulpini, reţele vegetale, iar în partea asta e o lucrare cu un conţinut mai filozofic, să zicem aşa, oniric, între oniric şi filozofic, lumea în tranziţie, ca pe o bandă, ca o curgere.

Lucrările expuse la Teatrul National sunt rezultatul rezidențelor conduse de asociația Soleil de l’Est, în perioada 2001 – 2021. Tablourile sunt realizate după întoarcerea acasă, sub influența emoțiilor și a impresiilor acumulate. Expoziţia e deschisă până pe 15 decembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite