Expoziţie dedicată istoriei eugeniei, de marţi, la Palatul Suţu

Expozitia Nu suntem noi singurii: Moştenirile globale ale eugeniei
Expozitia Nu suntem noi singurii: Moştenirile globale ale eugeniei
20 septembrie 2021, 12:14

„La un secol de la organizarea celui de al doilea Congres Internaţional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York (22-28 septembrie 1921), considerat a fi un moment decisiv în extinderea globală a eugeniei, vizitatorii sunt invitaţi să cunoască diferitele traiectorii istorice ale eugeniei şi să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi”, afirmă curatorul expoziţiei, prof. univ. dr. Marius Turda (Oxford Brookes University), potrivit paginii de Facebook a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Potrivit profesorului Turda, „impactul gândirii eugenice continuă să fie o problemă sensibilă şi emoţională pentru mulţi oameni, nu în ultimul rând pentru că eugenia a alimentat practicile discriminatorii în funcţie de rasă, clasă socială, gen, dizabilitate şi vârstă”.

„Pandemia provocată de coronavirus ne îndeamnă la o analiză deschisă a modului în care atitudini sociale înrădăcinate în eugenie continuă să ne afecteze direct. Educaţia continuă, precum şi condamnarea publică a eugeniei sunt componente esenţiale ale eforturilor noastre de a înţelege aspectele puţin discutate în spaţiul public ale unui trecut dureros şi nedrept”, a completat profesorul.

Organizat de Centre for Medical Humanities – Oxford Brookes University, Centrul de Istorie a Eugeniei şi a Rasismului (CIER), afiliat la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, noul proiect expoziţional face parte dintr-o serie de evenimente organizate în întreaga lume în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, grupate sub genericul „Dismantling Eugenics: Legacies, Reckonings, Futures”.

Expoziţia va putea fi văzută la Palatul Suţu până pe 3 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite