București: Proprietarii, obligați să restaureze fațadele deteriorate ale clădirilor în care locuiesc. Amenzile, cuprinse între 2.000 și 8.000 de lei

29 iulie 2018, 10:31

Bejan este unul dintre cei 34 de proprietari care locuiesc în blocul Malaxa de pe Bulevardul Magheru, monument istoric construit în perioaba interbelică. După ce a reușit, cu greu, să-și convingă vecinii să restaureze fațada blocului, s-a izbit de altă problemă.

„Clădirea este monument istoric și în baza legii monumentelor istorice noi trebuia să reconsolidăm toată clădirea. Această hotărâre de consiliu ne ajută în sensul că putem să facem exclusiv fațada. Nu suntem obligați să reconsolidăm toată clădirea”.

Regulamentul aprobat recent de Consiliul general a stabilit că există câteva zone prioritare de intervenție în centrul Capitalei: bulevardele Brătianu, Regina Elisabeta, Kogălniceanu, Lascăr Catargiu, Carol I și Calea Victoriei. Lucrările de reabilitare se fac pe cheltuiala deținătorilor, însă regulamentul prevede și o serie de facilități.

„Pentru etapa când spun că nu au bani, Primăria alocă fonduri pentru asta și îi recuperează ulterior pe o perioadă de 10 ani, iar cei care nu doresc vor fi amendați conform Legii 153″ – consilierul primarulu general al Capitalei, Marius Coajă.

După primirea notificării din partea Primăriei, proprietarii vor trebui să execute lucrările de intervenție asupra fațadelor în cel mult 12 luni. Termen care în anumite condiții va putea fi prelungit cu încă pe atât. În caz contrar riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 8.000 de lei.

Lucrările se vor face doar pe baza unui proiect. Și trebuie respectate reguli clare: tâmplăria să păstreze culoarea originală, fațadele să fie vopsite în culori deschise, alb, gălbui sau gri, iar aparatele de aer condiționat sau firele electrice, vor trebui mascate.

„Arhitectul decide care sunt intervențiile care trebuiesc făcute. Se reface tencuiala, se refac decorațiile, se asigură balustrăzile, parapeții care cad. Se înlocuiește  tâmplăria. Toate acestea se văd de la caz la caz” – arhitect Raluca Munteanu.

Primăria promite că în zilele următoare va începe inventarierea fațadelor care trebuie refăcute. Imediat, proprietarii vor fi notificați.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite