Fabrica de zahăr din Bod, Brașov, șanse mari să se redeschidă dacă un investitor și producătorii de sfeclă ajung la un consens

5 noiembrie 2022, 20:38

De 2 ani, suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr din Brașov și Covasna s-au tot redus, pentru că singura fabrică din țară unde producătorii pot duce recolta a rămas la Roman, iar costurile cu transportul i-au descurajat.

Soluția pentru a reveni la normal este repornirea fabricii de zahăr de la Bod, din județul Brașov, închisă în urmă cu câțiva ani.

O companie românească ar putea relua producția chiar de anul viitor.

40 de fermieri din Brașov și Covasna s-au întâlnit cu reprezentanții companiei pentru a stabili ce cantități de sfeclă pot fi produse la anul și în ce condiții vor putea colabora.

Pentru ca fabrica din Bod să fie rentabilă, e nevoie de cel puțin 5.000 de hectare cultivate, cu o producție constantă de sfeclă de zahăr – condiție ușor de îndeplinit, spun producătorii, mai ales că ultimul an, extrem de secetos, a dovedit că această cultură este printre puținele profitabile.

Perspectiva pare promițătoare în acest moment.

Fabrica de la Bod ar putea procesa la anul producția din zonă, în timp ce o asociație a cultivatorilor din Mureș e pe punctul să preia fabrica de la Luduș, închisă și ea.

La începutul anilor ’90, în România funcționau 33 de fabrici de zahăr. S-au închis pe rând, fie pentru că deveniseră nerentabile, fie în urma privatizării. Producția de sfeclă a scăzut proporțional – de la 3 milioane de tone anual, până la nici 700 de mii în 2020.

Datele oficiale arată că producția națională asigură doar 25% din necesarul de consum. Restul e acoperit din importuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite