Fabricantul turc Baykar oferă gratuit o dronă Lituaniei, după ce populaţia s-a mobilizat să cumpere una pentru Ucraina

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
2 iunie 2022, 17:24

Compania privată Baykar, condusă de Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, şi de fratele său, Haluk Bayraktar, a sugerat că fondurile strânse de lituanieni să fie mai degrabă trimise ucrainenilor sub formă de ajutor umanitar.

“Poporul Lituaniei a adunat cu onoare fonduri pentru a cumpăra un Bayraktar pentru Ucraina. Aflând despre aceasta, Baykar a decis să ofere gratuit Lituaniei un Bayraktar TB2 şi cere ca fondurile (strânse) să fie trimise Ucrainei în cadrul ajutorului umanitar”, a anunţat societatea pe Twitter.

Turcia s-a abţinut până acum să anunţe public ajutoare militare furnizate Kievului.

Lituanienii au strâns săptămâna trecută mai mult de cinci milioane de euro în cadrul unei chete publice în scopul de a cumpăra o dronă militară pentru Ucraina, pentru a susţine această ţară care se apără împotriva invaziei ruse.

Banii necesari pentru cumpărarea unui Bayraktar TB2 au fost strânşi în trei zile şi jumătate în această mică ţară baltică, ce are o populaţie de circa 2,8 milioane de locuitori şi care a fost multă vreme ocupată de sovietici.

La rândul său, Ministerul Apărării lituanian a precizat, tot pe Twitter, că „Turcia va dona Lituaniei un Bayraktar pentru Ucraina” şi că ţara sa „se va asigura că această dronă de luptă va fi pe deplin înarmată, înainte de a fi transferată spre Ucraina”.

Ministerul a precizat că ministru său adjunct, Vilius Semeska, a convenit asupra acestui lucru miercuri, la Ankara, cu Agenţia turcă pentru echipamente de apărare, SSB.

Mândria Ankarei, dronele de luptă turceşti cu care este dotată Ucraina au intrat în acţiune chiar de la primele ore ale invaziei ruse şi, potrivit Kievului, unde a fost lansat chiar un cântec în cinstea dronei, ele s-au dovedit extrem de eficiente în faţa forţelor ruse.

„Nu putem în acest moment să răspundem cererii”, a afirmat joi preşedintele turc cu privire la trimiterea de Bayraktar, însă fără a comenta asupra donaţiei, chiar în momentul când aceasta era făcută publică.

Acest gest de donaţie a unei drone Bayraktar către Lituania, ţară membră a NATO, la fel ca Turcia, nu ar fi putut avea loc fără acordul preşedintelui turc.

Donaţia intervine în plină dezbatere asupra extinderii NATO cu Suedia şi Finlanda, căreia Ankara i se opune.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite