Familia Regală mai poate rămâne în Palatul Elisabeta cel mult 60 de zile. Guvernul va da aviz negativ pe legea privind Statutul Casei Regale

21 decembrie 2017, 19:53

După moartea Regelui Mihai, Familia Regala mai poate rămâne în Palatul Elisabeta cel mult 60 de zile, pentru că Palatul a fost oferit fostului suveran ca locuință de protocol pe durata vieții, în baza legii pentru foștii șefi de stat.

Situația s-ar putea schimba doar dacă Parlamentul va adopta legea propusă de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, care acorda un statut special Casei Regale. Premierul nu este, însă, de acord.

Dacă proiectul de lege ar trece de Parlament, atunci Palatul Elisabeta ar fi acordat cu titlu gratuit familiei regale timp de 49 de ani. Premierul este de părere ca acest palat să treacă în proprietatea statului, iar membrii familiei regale să se mute la Castelul de la Săvârșin sau în altă parte.

Proiectul prevede recunoașterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat, cu statut de utilitate publică. Iar poziția de șef al Casei Regale ar urma să fie asimilată celei de fost șef de stat. Și ar urma să beneficieze de indemnizație lunară, mașină și pază SPP.

Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria. După bombardarea Palatului Regal, în 1944, Mihai I s-a mutat la Palatul Elisabeta. Este locul în care a fost forțat să semneze actul de abdicare, în 1947.

Palatul este administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat. După revenirea în țară a Familiei Regale a României, Palatul a fost folosit ca singura reședință oficială și locuință a Familiei Regale din București.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite