Fără carantină în București și Ilfov, dar cu întărirea controalelor. Autoritățile nu exclud varianta introducerii certificatului digital la cumpărături

15 octombrie 2021, 10:40

3.123 de infectari au numărat autoritățile în ultimele 24 de ore în București. Sunt cele mai multe de la începutul pandemiei, iar incidența se apropie de 16 cazuri la mia de locuitori. În jurul Capitalei situația este și mai îngrijorătoare. În nicio localitate din Ilfov incidența nu este mai mică de 6 la mie. Cele mai multe îmbolnăviri de COVID sunt în Clinceni – 25 de cazuri la mia de locuitori.

Pentru experții Grupului Tehnico Științific, situația nu impune carantinarea zonelor, deși specialiștii în sănătate publică au cerut închiderea județului Ilfov și a Capitalei.

RAED ARAFAT, şeful DSU, secretar de stat în MAI: S-a decis că acest lucru nu se poate implementa în zona București Ilfov. București Ilfov, ca să-l carantinezi zonal, ai un perimetru în care îți trebuie toată poliția să vină și să facă controlul perimetral, numai. Mai degrabă ne concentrăm pe controale, ce se întâmplă la metrou, la transportul public în comun, în restaurante, în una alta, ca să prevenim încălcarea regulilor și prevenim răspândirea.

În tot acest timp medicii se descurcă tot mai greu cu numărul mare de pacienți. Într-o scrisoare deschisă, Colegiul Medicilor din București face un apel disperat la români, să aibă încredere în știință și să se vaccineze.

CĂTĂLINA POIANĂ, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București: Este un moment în care sistemul de sănătate este suprasolicitat, iar apelul nostru este pentru vaccinare, pentru menţinerea măsurilor de protecţie şi pentru ca pacienţii, de la primele simptome, să se adreseze medicului de familie, să se testeze şi să se izoleze şi să adreseze medicului nu atunci când simptomatologia a devenit deja severă şi să ceară ajutor medical încă de la început.

Guvernul interimar susține însă introducerea certificatului digital pentru activitățile economice care presupun interacțiunea între oameni. Sunt excluse magazinele esențiale și farmaciile. Cum însă Executivul nu poate aproba astfel de măsuri, parlamentarii vor decide dacă și unde vom avea nevoie de documentul care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

FLORIN CÎȚU, prim-ministrul demis al României: Vine sezonul de iarnă, important să știm, toată lumea vrea să știe cum va funcționa economia, știu că e subiect nepopular, îmi asum, dar e soluția de a menține economia deschisă și fără lockdown.

Capitala a fost carantinată 2 luni, anul trecut, la începutul pandemiei, atunci când în România era stare de urgență.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE: Dr. Raed Arafat a anunțat că propunerea Grupului tehnico-științific al CNSU este de a nu carantina Bucureștiul. În plus, grupul face sugestia de se întări toate măsurile de control care există deja și ca Grupul tehnico-științific să vină cu măsuri suplimentare pentru CNSU.

ACTUALIZARE: CNSU a decis astăzi să nu impună carantina în Bucureşti şi Ilfov, arată surse pentru Ştirile TVR.

_____________________________________________________________________

Experții Institutului Național de Sănătate Publică au propus carantină pentru București – Ilfov și au trimis propunerea Comitetului Național pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției. Și în Ilfov a fost făcută o propunere similară din partea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Incidența a depășit 15 cazuri la mie în București, iar în Clinceni, spre exemplu, sunt 23 de cazuri la o mie de locuitori.

Pe de altă parte, premierul interimar Florin Cîţu a anunţat joi că nu se ia în calcul carantinarea municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, unde rata de infectare a depăşit 15 la mie, dar se discută despre introducerea certificatului verde ”la orice activitate economică unde intrăm în contact cu persoane”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite