Farmaciștii independenți cer amnistie fiscală. Trebuie să prezinte Casei documente financiar-contabile pe ultimii 7 ani, pentru a se stabili ce sume trebuie restituite

7 octombrie 2022, 21:49

Cum puteam să prejudiciem statul atât timp cât noi nu facem niciun calcul? Noi urmăm paşii unui soft acreditat de către CNAS.

Simona Ionescu are o farmacie, iar Casa de Asigurări i-a cerut să transmită situaţia reducerilor primite de la distribuitori din 2015 încoace. Sunt zeci de mii de facturi pe care ar trebui să le verifice pentru a afla câţi bani ar trebui să restituie Casei, conform unei decizii a Curţii de Conturi. Iar activitatea s-ar bloca, spune farmacista.

Simona Ionescu, farmacistă, Bucureşti: Aplicarea acestei decizii va conduce la falimentarea în masă a farmaciilor, în special farmaciile din rural cu cifre de afaceri mici, care deja se află la limita existenţei. Cei care vor avea de suferit în final vor fi tot pacienţii. Nu vor gasi tratamente.

Mii de farmacii din toată ţara trebuie să prezinte Casei milioane de documente financiar-contabile pe ultimii 7 ani, pentru a se stabili ce sume trebuie restituite. Totul, după un audit al Curţii de Conturi la CNAS.

În 2016, auditorii au verificat decontarea reţetelor din anul anterior pentru un eşantion de farmacii. Şi au considerat că au primit nelegal aproximativ 78 de mii de lei.

Potrivit unui ordin al ministrului de Finanţe, reducerile primite de farmacii de la distribuitori ar fi trebuit să se reflecte într-un preţ mai mic de decontare, spun cei de la Curte, care au stabilit că bugetul a fost prejudiciat fiindcă sumele decontate au depăşit maximul admis cu tot cu adaos.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi a României, dar a pierdut procesul. Reprezentanţii Casei ne-au transmis că acum nu pot face altceva decât să pună în aplicare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este definitivă şi irevocabilă.

Simona Ionescu, farmacistă, Bucureşti: CNAS-ul are preţuri de decotare fixe. În momentul în care primim un discount pe factura de achiziţii, acel discount se va regăsi în adaos.

Alexandu Nicolae, avocat: Există text de lege care vizează exclusiv faptul că se face decontarea la preţul de referinţă. Acel preţ de intrare în farmacie comporta adăugiri de cheltuieli auxiliare, chestiuni pe care le prevede legislaţia. Intervenţia deîndată se impune.

Farmaciştii au trimis memorii Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei. Cer să li se acorde o exonerare de la plată şi să fie clarificată urgent legislaţia, pentru a nu se crea haos pentru pacienţi şi farmacii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite