Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău. Instituţia a venit cu o serie de precizări

19 decembrie 2022, 13:31

Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate: „Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului – ianuarie, februarie, fie un pic mai târziu – martie, aprilie. Dar din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici ;i să se conecteze. Ce va urma ulterior, care vor fi intenţiile lor nemijlocit în raport cu Chişinăul putem discuta, dar ăsta este un risc real şi foarte înalt. (…) Informațiile noastre arată că Federația Rusă planifică să facă o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei, spre direcția Republicii Moldova.”

În urma afirmaţiilor făcute de directorul SIS pentru TVR MOLDOVA, instituţia a venit cu o serie de precizări:

„În contextul declarațiilor dl. Alexandru Musteață, director SIS, pentru TVR MOLDOVA referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina.”

Alexandru Musteaţă a mai adăugat că depozitul de muniţii de la Cobasna, din regiunea transnistreană, cel mai mare din Europa, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

Alexandru Musteață, director al Serviciului de Informaţii şi Securitate din Rep. Moldova: „Forţele militare ruse care staţionează acolo ilegal depun eforturi să-l protejeze și fortifică zona din jurul depozitului, îl au în vizor. (…) Dacă îl securizează, atunci îl păstrează pentru ceva. Aceste muniţii trebuiau de foarte mult timp deja evacuate de acolo.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite