Femei gravide fugite din Ucraina au trecut graniţa pe la Isaccea. 11 persoane au traversat înot râul Tisa ca să fie mai repede în siguranţă. Aproape 400 de ucraineni pe oră trec frontiera prin Vama Siret.
02 Martie 2022, 07:51 (actualizat 02 Martie 2022, 13:30)
(actualizat 02 Martie 2022, 13:30) | Știrile TVR

345 de persoane trec graniţa, în medie, pe oră, prin Vama Siret, informează autorităţile. Refugiații sunt obosiți după drumul lung pe care îl fac, dar mai liniștiți odată ce reușesc să treacă frontieră. Situaţii dramatice şi în Sighet, unde ucrainenii trec râul Tisa înot ca să fie în siguranţă cât mai repede posibil.

ACTUALIZARE 13:10: A fost cea mai aglomerată noapte în Vama Isaccea. Peste 1.500 de persoane, majoritatea ucraineni, au ajuns în România cu bacul. Au fost cazați în corturi încălzite și au primit mâncare caldă. Printre aceste persoane se aflau şi două gravide, ambele transportate la spital pentru că au avut nevoie de îngrijiri medicale. Oamenii sosiţi aseară au fugit spre România după ce două rachete rusești au lovit o stație de radio-locație a armatei ucrainene, situată în Loscinovka, la 20 km de Izmail.

ACTUALIZARE 13.00: Copiii ucraineni refugiaţi în România vor putea merge la şcoli cu predare în limba ucraineană, a declarat, miercuri, la Cernăuţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta a precizat că orele de curs în ucraineană vor fi predate de profesori voluntari. "Pentru copii, am discutat cu Ministerul Învăţământului să organizăm şcolile în limba ucraineană pentru copiii care sunt în România. Avem profesori de limbă ucraineană şi am început ca de la grădiniţă la şcoală să înceapă să fie chemaţi cei care doresc şi să îi familiarizăm, pentru că ei sunt trişti şi cred că au nevoie de şcoală", a afirmat Flutur.

ACTUALIZARE 12.34: Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, până miercuri dimineaţă, în România au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni, 46.435 dintre aceştia decizând să rămână în ţara noastră, iar dintre ei aproximativ 18.000 sunt copii.

"Până la ora 8,00, în această dimineaţă, pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

_________________________________________________________________

10.000 de oameni au trecut granița prin vama Siret în 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Suceava, Ilie Poroch Seriţan, a informat, miercuri, că prin PTF Siret, în prima zi a lunii martie, în intervalul orar 00,00-24,00 au intrat în ţară 8.285 de persoane, din care 5.840 au fost cetăţeni ucraineni. Traficul la intrarea în România prin PTF Siret este în creştere, înregistrându-se o medie de 345 de persoane pe oră.

Refugiații sunt obosiți după drumul lung pe care îl fac, dar mai liniștiți odată ce reușesc să treacă frontieră. Procedurile de intrare în România au fost simplificate astfel încât așteptarea să fie cât mai scurtă. Oamenii sunt cazați în săli de sport și la localnici, în corturi e prea frig că să rămână peste noapte.

România nu oferă ajutor doar refugiaților care ajung la graniță. În vama Siret a fost creat un coridor special pentru tirurile care transporta ajutoare spre Cernăuți, de unde sunt dirijate spre toate zonele greu încercate ale Ucrainei.

Situaţie disperată la graniţa de la Sighetu Marmației. Sunt prea multe ore de așteptare și refugiații nu le mai pot îndura. Că să ajungă mai repede într-un loc sigur, mai mulți refugiați au trecut prin râul Tisa până în ţara noastră și au fost preluați de autoritățile române.