Festivalul Filmului Francez începe la Cluj-Napoca, într-o ediție specială de pandemie
25 Septembrie 2020, 10:51
(actualizat 25 Septembrie 2020, 11:44)

Festivalul Filmului Francez de  la Cluj-Napoca aduce 18 filme franceze inedite pe marile ecrane din 8 orașe din România. Organizatorii pun accent pe siguranţa tuturor spectatorilor şi respectarea strictă a regulilor sanitare.

A 24-a ediţie a festivalului se desfăşoară sub motto-ul « Filmul francez la feminin » şi le aduce în prim plan pe realizatoarele de film din Franța, începând de la debutante, până la nume contemporane confirmate, dar şi figuri care au marcat istoria cinematografiei.

Actriţele franceze, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului român, figurează la loc de cinste în programul propus, de la celebra Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului César pentru cea mai bună actriţă în 2020.

Nu în ultimul rând, filmele vor aduce în faţa spectatorilor personaje feminine remarcabile, aflate în centrul unor poveşti de neuitat. Filmul de deschidere la Cinema Victoria din Cluj Napoca este Proxima.

În tematica festivalului se înscrie și parteneriatul cu Rezidența FemArt, un proiect derulat de Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC). În cadrul Rezidenței, cinci regizoare din România aflate la început de drum vor participa la o săptămână intensivă de lucru cu specialiști, dar și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film din cadrul Festivalului, masterclass-uri și sesiuni de pitching, parțial găzduite de Institutul Francez din România la București.