Fetele din Kabul învaţă în şcoli secrete. Profesor: Ceea ce facem noi este asemenea unui soldat care mai are un glonte şi îşi foloseşte ultimele puteri în speranţa unui viitor mai strălucit.
03 Septembrie 2022, 19:00 | Știrile TVR

Şcoala a început sau urmează să înceapă în aproape toate ţările lumii. Însă în Afganistan este o situaţie specială. De la revenirea la putere a talibanilor, în urmă cu un an, şcolile pentru fete s-au închis, oficial. Cu toate acestea, în capitala Kabul, sunt şcoli secrete unde tinerele afgane vor să îşi continue educaţia.

Fetele afgane mai mari de 12 ani nu au voie să meargă la şcoală. Aşa au decis talibanii, în urmă cu un an. Interdicţia este valabilă în mai toate provinciile afgane. În Kabul, însă, sunt tinere care au terminat 6 clase şi vor să mai înveţe.

Fiecare fată speră să înveţe cât mai mult astfel încât să urmeze şi o universitate, chiar dacă acest lucru este imposibil pentru tinerele din Afganistan în momentul de faţă.

Şi profesorii care le învaţă pe fete se supun unor riscuri uriaşe.

Profesor: Nu avem nici o putere, mă pot arunca în închisoare. Mă aştept la asta de un an. Ceea ce facem noi este asemenea unui soldat care mai are un glonte şi îşi foloseşte ultimele puteri în speranţa unui viitor mai strălucit.

Cum învăţământul pentru fete este ilegal în Afganistan, aceste tinere vor termina şcoala fără să obţină o diplomă care să ateste nivelul lor de educaţie.